Direct naar artikelinhoud
CulinairOpen kaart

De Zwarten Engel doet denken aan een staminee uit lang vervlogen tijden, maar dan op een goeie manier

Toen grafisch ontwerper Nelis Schiettecatte de kans kreeg om de rooskleurige hoeve van zijn moeder in Etikhove uit te baten als dorpscafé aarzelde hij niet lang.Beeld rv

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres. Deze week trekt Femke naar De Zwarten Engel in Etikhove.

Soms moet je durven springen. In een vorig leven werkte Nelis Schiettecatte nog als grafisch vormgever van kunstboeken. Toen hij de kans kreeg om de rooskleurige hoeve van zijn moeder aan de Maarkebeek in Etikhove uit te baten als dorpscafé, dook hij in één vloeiende beweging onder water. En hij kwam weer boven.

In De Zwarten Engel kon je vroeger behalve pannen­koeken en ijsjes ook toasts eten. Maar de trouwste gasten dronken stevig door en kregen steeds meer honger. Vandaag heeft het restaurant een stevige gedaantewisseling ondergaan. Er zijn 24 zitplaatsen overgebleven en tijdens het weekend gaat de zaak op slot. Het meest opvallend is Nelis zelf, die de zaal voor de keuken wisselde. Voor tips en tricks ging hij te rade bij vriend Hermes Vanliefde (Rock-Fort, Brugge).

De wijnkaart wordt ons overhandigd door sommelier Stijn Van der Beken. Hem kennen we nog van het Hof van Cleve en ’t Huis van Lede. Uit de keuken serveert hij een charcuteriebordje met kleppers als morcilla, secreto en iberico (18 euro). Met een handdoek rond zijn middel schotelt Nelis ons twee kroketjes van varkenspoot (14 euro) voor. De korst is mooi bros en in een paar happen proeven we de diepe smaak van merg. Door de mix van peterselie en een subtiel vleugje fleur de sel wint de vleeskroket aan smaak.

Binnen doet de nostalgische setting mijmeren. Het interieur doet denken aan dat van een staminee uit lang vervlogen tijden, maar dan op een goeie manier. Als de namen van ontwerper Youri Cruypeninck en van kunstenaars Matthieu Ronsse en Karel Thienpont je onbekend in de oren klinken, dan geef je hier maar beter je ogen de kost.

Van gastronomische dikdoenerij geen sprake in Den Engel. Wel: een hartverwarmende keuken in een nostalgische setting.Beeld rv

Omdat ik de vijfseizoensbereidingen van groenten (23 euro) te interessant vind om over te slaan, bestel ik dit bord als extra bij onze hoofdgerechten. Voor mijn gezelschap is dat de kabeljauw met puree en garnalen (28 euro), in mijn geval de vol-au-vent (23 euro). Niets zurige mousseline, niets frieten, maar wel een copieus bord met pure hoevekip, mooie oesterzwammen en hartige bladerdeegreepjes. De gegrilde groenten zijn voltreffers, vooral de spread van rode biet en steranijs, de opgewerkte veldsla en het taartje van prei. Hier wordt met plezier gekookt. Terwijl buiten een kweepeer van de boom valt, verdwijnt ons vijgentaartje (9 euro) in de oven van Nelis – even hartverwarmend als een vieruurtje bij je oma.

Je hebt ongetwijfeld van die dagen waarop je van gas­tronomische dikdoenerij een punthoofd krijgt. Goed nieuws: je hebt er vanaf nu een toevluchtsoord bij. In De Zwarten Engel is het altijd feest, hier kom je thuis.

Onderbossenaarstraat 7, Maarkedal (Etikhoven), dezwartenengel.be