Vroegere Ecuadoraanse president Correa heeft asiel in België gevraagd

Rafael Correa, eind oktober in Brussel © AFP

In eigen land moet hij voor de rechter verschijnen voor het ontvoeren van een opposant in 2012. Correa leeft momenteel in België, hij wordt gezocht door Interpol.

Een advocaat van de vroegere Ecuadoraanse president Rafael Correa ontkent dat Correa asiel heeft aangevraagd in België. De gewezen president vertoeft sinds 2017 met zijn gezin in ons land. Dat meldt Reuters donderdagavond.

Het Franse persbureau AFP vernam donderdag uit twee bronnen dichtbij het dossier dat Correa asiel heeft aangevraagd in België. Volgens één van die bronnen dateert de aanvraag van 25 juni. Het Commissariat-Generaal voor de Vluchtelingen en Statenlozen (CGVS) onderzoekt het dossier sinds augustus. Een andere bron bevestigt dat aan AFP. Correa is op het einde van de zomer gehoord om zijn asielaanvraag te verdedigen.

Caupolican Ochoa, een advocaat van Correa, ontkent dat. ‘Het nieuws dat verspreid wordt, is niet juist’, meldt de advocaat donderdagavond aan Reuters. ‘Er is geen sprake van een asielaanvraag. De president heeft me onlangs verteld dat er geen verzoek is.’ Ook Correa zelf ontkende telefonisch tegenover het Spaanse persbureau EFE. Hij zei de ‘mogelijkheid van asiel aanvragen in een Europees land, om de rechten van zichzelf en zijn gezin te beschermen, te bestuderen’. Maar een aanvraag heeft hij naar eigen zeggen nog niet gedaan.

De Belgische autoriteiten stellen zich voorlopig terughoudend op nu Ecuador heeft bekendgemaakt dat het zijn ex-president Rafael Correa voor de rechter wil laten verschijnen. Correa verblijft momenteel in België. Buitenlandse Zaken verwijst donderdag naar het gerecht, maar het federaal parket reageert voorlopig niet.

Rafael Correa was president van Ecuador van 2007 tot vorig jaar. Woensdag besliste het Ecuadoraanse Hooggerechtshof dat hij voor de rechter zal moeten verschijnen. Hij wordt ervan beschuldigd in 2012 het bevel te hebben gegeven voor een mislukte poging tot ontvoering van Fernando Balda, een lid van de oppositie in Ecuador. Sinds vorig jaar woont Correa in België, het thuisland van zijn echtgenote.

Maar de Belgische autoriteiten houden zich nog op de vlakte over de zaak. Het federaal parket heeft donderdag nog niet gereageerd op de vraag om meer uitleg. Bij Buitenlandse Zaken wordt dan weer benadrukt dat het gaat om een puur gerechtelijke zaak. Eventuele gevolgen voor de betrekkingen tussen België en Ecuador zijn voorlopig niet aan de orde, klinkt het nog. Correa zelf heeft wel al gereageerd. In een interview met het Franse persbureau AFP zegt hij ‘veel bewijzen te hebben’ dat hij het slachtoffer is van ‘politieke vervolging’.

Rafael Correa, de voormalige president van Ecuador, voelt zich het slachtoffer van een ‘politieke vervolging’. Dat heeft hij donderdag gezegd in een interview met het Franse persbureau AFP in Ottignies-Louvain-la-Neuve.

Correa zegt ‘veel bewijzen te hebben’ dat hij het slachtoffer is van ‘politieke vervolging’. Hij wil ook naar ‘de internationale rechtbanken’ stappen om zich te verdedigen.

Hij beklemtoont onschuldig te zijn en zegt dat zijn opvolger Lenin Moreno ‘een complot’ tegen hem heeft opgezet. Correa kan enkel veroordeeld worden als hij voor een rechtbank in Ecuador verschijnt, een proces bij verstek is niet mogelijk. Voor de aanklacht riskeert hij tot zeven jaar cel.

Volgens de Ecuadoraanse ex-president heeft Interpol trouwens geen ‘rood alarm’ tegen hem uitgevaardigd, op vraag van Quito. Dat betekent dat hij zou worden gezocht voor uitlevering. Mocht de internationale organisatie met basis in het Franse Lyon dat verzoek hebben aanvaard, zou hij het ‘rode alarm’ al gekregen hebben, aldus Correa. Interpol ‘verwerpt het verzoek omdat het natuurlijk om een politieke zaak gaat.’

Rafael Correa was president van Ecuador van 2007 tot vorig jaar. Woensdag besliste het Ecuadoraanse Hooggerechtshof dat hij voor de rechter zal moeten verschijnen. Dat geldt ook voor twee voormalige agenten die momenteel in de cel zitten, en voor de voormalige chef van de inlichtingendienst Pablo Romero, die in Spanje woont.

Correa wordt ervan beschuldigd de ontvoering te hebben bevolen van Fernando Balda, een lid van de oppositie in Ecuador. Die was naar Colombia gevlucht maar werd in 2012 door een groep gewapende mannen in een auto gedwongen met als bestemming zijn thuisland. Maar de wagen werd onderschept door de Colombiaanse politie, die de man kon bevrijden.

De ontvoerders verklaarden te hebben gehandeld in opdracht van Correa. Die woont sinds vorig jaar in België, het thuisland van zijn echtgenote. Hij beweert onschuldig te zijn en zegt dat zijn opvolger Lenin Moreno ‘een complot’ tegen hem heeft opgezet. Correa kan enkel veroordeeld worden als hij voor een rechtbank in Ecuador verschijnt, een proces bij verstek is niet mogelijk.

Voor de aanklacht riskeert hij tot zeven jaar cel. Tegen Correa en Romero vaardigde Interpol een zogenaamd ‘rood alarm’ uit, wat betekent dat ze gezocht worden voor uitlevering. Op de Ecuadoriaans televisie verklaarde Correa voor de uitspraak van het Hoogggerechtshof bekend was ‘dat hij absoluut niets verwacht van de Ecuadoraanse Justitie’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content