Direct naar artikelinhoud
Europese Unie

Brexitonderhandelaar Michel Barnier: “Elk EU-land heeft nu een ‘Nigel Farage’”

Michel Barnier.Beeld REUTERS

Er is een ‘Nigel Farage’ in “elk land in de Europese Unie”. Dat heeft brexitonderhandelaar voor de EU Michel Barnier gezegd. “Zij die Europa willen vernietigen” hebben terrein gewonnen, zo waarschuwt Barnier, en moeten verslagen worden bij de komende verkiezingen.

Barnier zei dat tijdens een toespraak op het jaarlijkse congres van de Europese Volkspartij (EVP) in Helsinki. “Samen zullen we deze verkiezing winnen”, klonk het. “Het is door samen te vechten dat we het vertrouwen van onze mede-Europeanen zullen verdienen. Want deze verkiezing wordt moeilijker dan ooit.”

“We moeten vechten tegen zij die Europa willen vernietigen met hun angst, hun populistisch bedrog, hun aanvallen tegen het Europese project”, zei Barnier nog. “Er is nu een ‘Nigel Farage’ in elk land.”

Euroscepticus Nigel Farage.Beeld EPA

De Europese parlementsverkiezingen vinden plaats in mei 2019. Tegen die tijd is Barnier normaal rond met de brexitonderhandelingen. Mogelijk zal hij dan een gooi doen naar het voorzitterschap van de Europese Commissie. De EVP koos vandaag de Duitser Manfred Weber als zogenoemd ‘Spitzenkandidat’, maar er bestaat een mogelijkheid dat het nominatiesysteem nog omzeild wordt als de lidstaten een andere voorzitter verkiezen.