Vrouw die drie kinderen doodde, moet naar psychiatrische instelling

© rr

Bieke W., de verpleegster uit Varsenare die haar drie jonge kinderen doodde, komt vrij onder voorwaarden maar wordt opgenomen in een psychiatrische instelling. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling donderdagavond beslist.

km

Het drama in Varsenare vond plaats op 28 augustus. De jonge moeder Bieke W. (30) vermoordde toen thuis haar drie kinderen - tussen vier jaar en drie maanden oud - terwijl haar man lag te slapen. Daarna reed ze met haar wagen tegen een brugpijler langs de snelweg. Ze probeerde op die manier uit het leven te stappen, maar dat mislukte.

Haar advocaat Philippe Van Den Berghe zei eerder dat het gezin geen relationele of financiële moeilijkheden kende. Bieke W. sliep al 14 dagen bijzonder slecht - ‘Niet meer dan 1 uur per nacht.’ De man en de familie waren op de hoogte en namen volgens de advocaat alle mogelijke voorzorgen: er was tweemaal een consult bij de huisarts in die twee weken en de dag na de feiten had ze een afspraak bij de psychiater.

Wellicht was het idee dat ze opgenomen zou worden voor haar de spreekwoordelijke druppel. ‘Mogelijk was ze bang dat ze, al dan niet onder dwang, in de psychiatrie zou worden opgenomen. En dat ze dan haar kinderen kwijt zou zijn’, verklaarde Van Den Berghe. ‘In ieder geval heeft ze dit niet gepland. Ze heeft er maar op het laatste nippertje aan gedacht om te doen wat ze gedaan heeft.’

‘Een reden was er niet’, benadrukt Van Den Berghe. ‘Misschien alleen dit: in vier jaar tijd drie kinderen krijgen, is geen sinecure. Vooral niet als je zo perfectionistisch bent als Bieke. Perfectionisme is positief in je werk, maar niet zo positief als je huis aldoor overhoop ligt. En iedereen weet dat je huis vaak overhoop ligt als je drie jonge kinderen hebt.’

Psychiatrische kliniek

Het gerecht stelde een college van psychiaters aan om de geestestoestand van de vrouw te onderzoeken. Uit hun eerste verslag, begin oktober, bleek dat ze ontoerekeningsvatbaar was op het moment van de feiten. ‘Maar we spreken in de voorwaardelijke wijze’, zei haar advocaat Philippe Van Den Berghe toen. ‘Het voorverslag wijst op een zware geestesziekte op het moment van de feiten. Behandeling in een gespecialiseerde afdeling van een psychiatrische kliniek is wenselijk.’

Haar advocaat stuurde toen al aan op een vrijlating onder voorwaarden, met de verplichte opname in de gesloten afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis. De raadkamer in Brugge ging niet in op die vraag en wou het eindverslag van de psychiaters afwachten. De verdediging ging echter in beroep bij de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling, en die besliste wel om de vrouw vrij te laten onder voorwaarden. De vrouw moet zich dus residentieel laten behandelen in een psychiatrische instelling, en blijven meewerken aan het onderzoek.

De vrouw blijft nog altijd beschuldigd van kindermoord. Pas in een later stadium zal beslist worden of ze toerekeningsvatbaar was en is. Volgens haar advocaat blijkt uit het verslag van de psychiaters dat ze ontoerekeningsvatbaar was op het moment van de feiten.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoordlijn.be