Direct naar artikelinhoud
brexit

“Zonder brexitakkoord wil EU douanegrens in Ierse zee”

De grens tussen Noord-Ierland en Ierland is een van de grootste obstakels in de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EUBeeld AFP

Als er geen akkoord komt over een ordentelijke brexit, wil de Europese Unie een douanegrens instellen in de Ierse Zee, tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt de Britse krant The Times op basis van een brief van de Britse premier Theresa May. Zo zou Noord-Ierland in de interne markt kunnen blijven.

In het plan zou Noord-Ierland deel kunnen blijven uitmaken van de interne markt en de douane-unie en kan de landgrens met EU-lid Ierland openblijven. May stuurde de brief naar de leiders van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party, die haar regering gedoogsteun geeft in het Britse parlement. Volgens partijleider Arlene Foster gaan door de brief “de alarmbellen af”. 

Een woordvoerder van May zei in een reactie dat de premier nooit zal goedkeuren dat het Verenigd Koninkrijk in twee douanegebieden wordt opgedeeld.

De Noord-Ierse kwestie

De kwestie-Noord-Ierland is een heikel punt in de brexitonderhandelingen. Zonder akkoord zou de grens met de rest van Ierland opnieuw een ‘harde’ grens kunnen worden, wat doet terugdenken aan het bloedige en verdeelde verleden van de regio.

Daarom bestaat het idee al langer in Europese kringen om Noord-Ierland onder bepaalde vorm in de interne markt te houden, al doet dat de Britse regering dan weer steigeren omdat het de facto grenscontroles zou inluiden tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Afgelopen zaterdag meldde The Times nog dat er een akkoord zou zijn bereikt waarbij het hele Verenigd-Koninkrijk onderdeel blijft van de douane-unie.