Een huis gaat in vlammen op in Paradise, Californië.
Volledig scherm
Een huis gaat in vlammen op in Paradise, Californië. © AP

Wreedste bosbrand in geschiedenis van Californië: 250.000 mensen op de vlucht, 25 doden, 6.700 gebouwen verwoest

Hulpdiensten habben zaterdag in Paradise, in het noorden van Californië, de lichamen van nog eens veertien personen aangetroffen die zijn omgekomen bij de branden. Dat maakte de lokale sheriff Kory Honea bekend. “Het officiële dodental ligt daarmee op 23". Het vuur brak er drie dagen geleden uit. De slachtoffers zijn gevonden in hun wagens en in hun huizen. Daarnaast zouden er ook twee mensen zijn omgekomen bij de branden in de buurt van Los Angeles.

57 reacties

  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Lage vegetatie preventief afbranden kan in toegankelijk, bij voorkeur vlak terrein. Niet in een moeilijk toegankelijke bergketen zoals deze langs de westkust in VS. Bovendien wordt de droogte daar nu zo langdurig dat je zelfs in de winter hele bergketens en valleien in de fik zou steken moest men dat proberen. Brandgangen zijn er in dergelijk gebied ook niet te realiseren. Vuurtornado's streken die trouwens met gemak over.
  • Ferdinand Engelbeen

    5 jaar geleden
    Gino Denil, je hebt blijkbaar andere gegevens dan ik. Tot twee jaar geleden was er een periode van 12 jaar waar geen enkele orkaan in de VS aan land kwam: een record. Daarna verschillende na mekaar. Daar is geen peil op te trekken. Wereldwijd is het aantal orkanen lichtjes afgenomen, de zwaarste categorie nauwelijks toegenomen, maar de piek was tussen 1992-1998. Dit jaar zitten we op het niveau van 1972...
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Eén van de oorzaken is een hoge drukgebied boven de Nevada woestijn. Dat zorgt voor een extreem droge woestijnwind over die bergketen langs de kust naar de zee toe. Over een gebied dat al uitgedroogd was. En waar nu het kleinste vonkje alles in de fik kan zetten en met die wind snel kan doen uitbreiden.
  • Ferdinand Engelbeen

    5 jaar geleden
    Mensen, ik heb kennissen die in Chico wonen, in de rookpluim van de zwaarste brand die Paradise in de as heeft gelegd. Als de mensen ter plaatse verklaren dat het gebrek aan adequaat bosbeheer (regelmatig preventief afbranden van de onderbegroeiing) de grootste oorzaak is van de snelle uitbreiding van de brand, dan weten ze waar ze het over hebben. Met klimaatverandering of Trump heeft dat niets te maken...
  • Frans Peeters

    5 jaar geleden
    Over oorzaak twee branden weinig info