Tanzania dreigt leger in te zetten tegen dreigende 'cashewcrisis'

De Tanzaniaanse president overweegt om het leger in te zetten om het geruzie tussen cashewboeren en handelaars te bedaren. Die laatsten zouden de boeren te weinig geld bieden voor hun noten. Daarom dreigt de overheid ermee de oogst op te eisen en zelf te verhandelen.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Het is crisis in Tanzania. Het president heeft net de ministers van Handel en Landbouw ontslagen en dreigt ermee het leger te mobiliseren. De reden is geen staatsgreep of onlusten tussen verschillende bevolkingsgroepen, maar cashewnoten. De noten zijn een belangrijk exportproduct voor het land, maar de boeren zijn ontevreden. Volgens hen bieden de handelaars een te lage prijs.

Verkoop in eigen handen nemen

President John Magufuli heeft genoeg van de ruzie en voerde enkele verschuivingen door in zijn regering. Bovendien dreigt hij ermee de volledige oogst in beslag te nemen en zelf te onderhandelen met de verkopers. Hij wil dat ze hun prijs opdrijven naar 1,15 euro per kilogram. Magulufi ontbond ook de Cashewnut Board of Tanzania.

Het is niet de eerste keer dat het land problemen kent door strubbelingen in de cashewsector. In 2013 waren er rellen tussen de boeren en handelaars. Daarbij brandde twintig boerderijen uit. Ook toen begonnen de problemen toen de prijs voor de cashewsnoten naar beneden ging. Uiteindelijk moest de politie de orde toen herstellen.