Kansen van leider van conservatieven slinken om Zweedse premier te worden

door
Belga
Leestijd 1 min.

De kans dat de Zweedse conservatieve leider Ulf Kristersson het tot premier schopt, wordt steeds kleiner nu de traditionele bondgenoten aankondigden tegen hem te stemmen in het parlement. Annie Loof, de leider van de Centrumpartij, zei dat haar partij Kristersson niet zal steunen bij de vertrouwensstemming die woensdag in het parlement zal plaatsvinden. Ze is niet van plan toe stemmen met mogelijke gedoogsteun van de rechtspopulistische Zweedse Democraten, liet ze weten aan de zender TV4. Ook de kleinere liberale partij zei al tegen Kristersson te stemmen.

Gisteren is Kristersson voorgesteld als premier, maar hij heeft wel nog een meerderheid in het parlement nodig. Met een nee-stem van de Centrumpartij en de liberalen zal hij niet aan die meerderheid geraken, want ook het linkse kamp zal tegen hem stemmen.

Als die stemming morgen uitdraait op een sisser, is het aan de parlementsvoorzitter Andreas Norlén om een politieke oplossing te vinden. Hij kan nog drie keer een premier naar voor schuiven voordat er automatisch nieuwe verkiezingen komen.

Bron: Belga