Europa werkt aan noodplan

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Commissie bereidt een actieplan voor dat Brussel moet behoeden voor een mogelijk no deal-scenario met de Britten. Het gaat onder meer om noodmaatregelen rond reisvisa van en naar het Verenigd Koninkrijk, luchtvaart en klimaatbeleid. Europa schakelt de voorbereidingen op een wanordelijke brexit een versnelling hoger. Als er voor 30 maart volgend jaar geen terugtrekkingsakkoord geratificeerd is, hebben Europese regels vanaf middernacht geen enkel effect meer in Groot-Brittannië. Om de gevolgen voor Brussel zo beperkt mogelijk te houden in dat geval, heeft de Europese Commissie nu een soort noodplan opgesteld.

Dat plan identificeert een aantal prioriteiten waar onmiddellijk maatregelen nodig zullen zijn, zei vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans deze middag vanuit Straatsburg. Het gaat om reis- en verblijfsvisa, financiële diensten, luchtvaart, douane, gezondheidsregelgeving, het delen van privégegevens en klimaatbeleid, allemaal beleidsdomeinen "waar het essentieel is om de belangen van de EU te beschermen maar waar voorbereidend werk op dit moment niet mogelijk is", zei Timmermans.

Om welke maatregelen het dan precies zou gaan, is nog niet duidelijk. "Dit is niet alleen een werk voor de Commissie, maar ook van de nationale, regionale en lokale niveaus én de economische actoren", aldus Timmermans. Wat wel vaststaat: de maatregelen moeten tijdelijk zijn en unilateraal worden goedgekeurd door alle lidstaten. Bovendien moeten ze verenigbaar zijn met de huidige Europese wetgeving.

"Een akkoord met Groot-Brittannië is veruit onze optie van voorkeur, maar we moeten ons voorbereiden op alle mogelijkheden. Dat is gewoon een vorm van fatsoenlijk huisvaderschap", zei Timmermans. "Het terugtrekken van het Verenigd Koninkrijk zal sowieso ontwrichting met zich mee brengen, deal of geen deal."

Volgens de Nederlandse Eurocommissaris zijn er momenteel "heel intensieve onderhandelingen" aan de gang met Londen. "Er wordt vooruitgang geboekt, maar we zijn er nog niet."

De Britse premier Theresa May heeft haar erg verdeelde regering intussen opgeroepen om voor morgen tot een akkoord te komen over de 'backstop', brexit-jargon voor de oplossing voor de Ierse grens. May wil de knopen met de EU deze maand nog doorhakken op een Europese top, om het verdrag dan voor het kerstreces door het Britse parlement te loodsen.

bron: Belga