Israëlische minister van Defensie neemt ontslag

Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman © Reuters

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft woensdag zijn ontslag aangekondigd uit de conservatieve coalitieregering van premier Benjamin Netanyahu. Hij doet dat uit protest tegen het staakt-het-vuren in Gaza.

Bronnen van de krant Haaretz zeggen dat Lieberman het gevoel heeft niet aan het hoofd te staan van het Israëlische veiligheidsbeleid.

Lieberman noemde woensdag tegenover journalisten het indirecte akkoord dat Israël onder Egyptische bemiddeling sloot met Hamas, de islamitische beweging die de Gazastrook bestuurt, ‘een overgave aan terreur’.

Lieberman riep de andere partijen binnen de regering op om zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen te houden. Het beleid van de Israëlische regering ten aanzien van de Palestijnse kwestie noemde hij ‘laks’.

‘We kopen voor even vrede en schaden daarmee op lange termijn onze nationale veiligheid’, zei hij over het bestand.

Het bestand werd dinsdagavond eenzijdig aangekondigd door Hamas en andere militante Palestijnse organisaties in Gaza. Het volgde op een escalatie in het conflict waarbij Palestijnse raketten beantwoord werden met Israëlische luchtaanvallen. Volgens de Israëlische media vroeg de regering het leger om zich ook aan het bestand te houden.

Hamas noemt het ontslag van Lieberman ‘een politieke overwinning’ voor Gaza. De kuststrook is er volgens de beweging door haar verzet in geslaagd om de Israëlische politiek aan het wankelen te brengen, klinkt het in een mededeling.

Lieberman was sinds mei 2016 minister van Defensie. Hij is een controversieel figuur in de Israëlische politiek door zijn anti-Arabische retoriek. Zijn rechtse nationalistische partij Yisrael Beiteinu (Israël ons huis) heeft vijf zetels in het parlement. Zonder vervroegde verkiezingen blijft de regering nog aan tot november 2019.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content