Direct naar artikelinhoud
Extreemrechts

Omstreden “Belgische” gift aan Duitse AfD kwam van Nederlandse stichting

Fractieleider voor AfD Alice Weidel, tegen wie een gerechtelijk onderzoek loopt.Beeld Kay Nietfeld/dpa

Het Duitse extreemrechtse AfD heeft bekendgemaakt dat het 150.000 euro uit België heeft geweigerd. Ondertussen blijkt dat het geld niet door een Belgische, maar door een Nederlandse stichting was aangeboden. In Duitsland loopt een gerechtelijk onderzoek naar AfD’er Alice Weidel voor inbreuken op de wet op partijfinanciering.

Het Duitse parket heeft een onderzoek geopend naar Alice Weidel, fractieleidster voor Alternative für Deutschland (AfD) in het Duits parlement. De AfD-afdeling Bodenseekreis kreeg, in schijven, een bedrag van 130.000 euro uit Zwitserland. Partijgiften van burgers uit niet-EU-landen zijn in Duitsland beperkt tot maximaal 1.000 euro per jaar per donateur.

‘De AfD-partijafdeling Bodenseekreis kon noch de identiteit van de donateur met zekerheid vaststellen, noch zijn motivatie’
Persbericht AfD

Weidel zegt dat het geld is teruggestort, na “zorgen over de wettelijkheid”, maar dat gebeurde pas in april 2018. De donatie kwam binnen vlak voor de Duitse verkiezingen van september 2017. AfD maakte bekend dat het ook een donatie van 150.000 euro uit België had geweigerd. 

Het geld belandde op 13 februari bij Weidels AfD-partijafdeling. De afzender was ‘Stichting Identiteit Europa’. “De AfD-partijafdeling Bodenseekreis kon noch de identiteit van de donateur met zekerheid vaststellen, noch zijn motivatie”, zo staat het in een persbericht. “Uiteindelijk werd daarom besloten om het geld van de ‘Stichting Identiteit Europa’ niet aan te nemen.”

Stichting Identiteit Europa is echter de Nederlandse organisatie van zakenmannen Charles (70) en Floris (68) Berkhout. Floris Berkhout geeft toe bij de Nederlandse kranten NRC en het Financieele Dagblad dat hij de donatie heeft gedaan. 

Hij zegt destijds een aanhanger te zijn geweest van het AfD-gedachtegoed over migratie. De gift werd volgens hem “vrijwel direct” teruggestort, zonder toelichting. “Blijkbaar mocht het niet”, zegt Berkhout. Hun stichting is volgens de broers niet meer actief.