Direct naar artikelinhoud
Khashoggi

Saudisch parket vraagt doodstraf voor vijf betrokkenen bij moord op Khashoggi

Een afbeelding van Jamal Khashoggi.Beeld REUTERS

Het openbaar ministerie in Saudi-Arabië eist doodstraffen voor 5 mannen die ervan verdacht worden betrokken geweest te zijn bij de dood van de journalist Jamal Khashoggi. De journalist werd begin oktober vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul.

Elf mensen zijn in verdenking gesteld van betrokkenheid bij de dood van Khashoggi. Hun namen zijn niet vrijgegeven. Tegen vijf van hen wordt nu de doodstraf geëist, allicht gaat het om leden van het doodseskader. In totaal zijn 21 mensen opgepakt in verband met de zaak. Volgens de hoofdaanklager werd Khashoggi gewurgd in het consulaat en werd zijn lichaam vervolgens in stukken gesneden. Waar de stoffelijke resten gebleven zijn, is niet bekend. Het onderzoek loopt nog. 

Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten is de opdrachtgever van de moord de Saudische prins en troonopvolger Mohammed ben Salman. De Saudische procureur-generaal liet donderdag weten dat de kroonprins volledig buiten vervolging gesteld is in de zaak. Een voormalige vicedirecteur van de inlichtingendiensten komt nu in het vizier. “We wachten op een antwoord van Turkije om bewijzen en audio-opnames in handen te krijgen”, klinkt het. Amerikaanse inlichtingendiensten zijn er echter van overtuigd dat de troonopvolger wel degelijk de opdrachtgever was.

Samenwerking

Overigens heeft Saudi-Arabië aan Turkije gevraagd om een samenwerkingsakkoord te ondertekenen over het onderzoek.

Maar de Turken hebben al laten weten dat ze de uitleg van Saudi-Arabië niet afdoende vinden. Turkije wil dat de voorbedachtheid van de operatie gehomologeerd wordt. “Deze maatregelen zijn zeker positief, maar ze zijn ontoereikend”, zo zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu. “Deze moord is op voorhand gepland”, zo weerlegt hij de Saudische versie, die zegt dat de moordenaars van Khashoggi hem eerst naar hun land wilden meenemen.

Gewurgd

De Saudische journalist Jamal Khashoggi, die in ballingschap in de VS woonde sinds 2017, werd op 2 oktober gedood in het consulaat van zijn geboorteland in Turkije waar hij administratieve documenten ging afhalen. Volgens het Turkse gerecht is de man eerst gewurgd en dan verminkt. Daarna werd zijn lijk het consulaat uitgesmokkeld. 

De operatie werd uitgevoerd door 15 personen die uit Saudi-Arabië kwamen en meteen na de moord ook terugvlogen naar Saudi-Arabië met twee privévluchten en één lijnvlucht.

Khashoggi was columnist van The Washington Post. Hij uitte het afgelopen jaar vanuit ballingschap in de Verenigde Staten forse kritiek op de kroonprins. Hij beschuldigde hem er onder meer van te heersen als de Russische president Poetin.