Direct naar artikelinhoud
Muziek

Het bizarre verhaal van Threatin, de metalband die de wereld rondtourt maar geen enkele fan telt

De Amerikaanse metal-artiest Threatin.Beeld rv

Een onbekende metal-artiest uit California is wereldnieuws geworden, maar niet om de goede reden. Met een vals arsenaal aan fans overtuigde hij clubs om hem te boeken voor een Europese tournee. Een tournee die géén volk trok. Het bizarre verhaal van Threatin, zoals de man zichzelf noemt, houdt het internet in de ban.

“De wereld ziet maar zelden zo veel talent samengevoegd in één persoon.” Dat staat er te lezen op de website van Threatin, een solometalact uit California. Maar Jered Threatin – tegelijk frontman, gitarist, bassist en drummer – heeft het moeilijk om de wereld van zijn talent te overtuigen. Tijdens een Europese tournee speelde Threatin voor lege zalen. Ook al pocht hij online met een fanbase van meer dan 30.000 Facebook-fans.

Op YouTube staat een filmpje van een optreden in Manchester. Behalve de filmer zelf staat er één persoon in de zaal. Het zou gaan om Kelsey, de echtgenote van Jered Threatin, en de ‘tourmanager’, volgens zijn bandleden – drie amateurmuzikanten die Threatin inhuurde voor 300 dollar per persoon. Toen enkele dagen geleden bleek dat hun frontman het hele succesverhaal had verzonnen, trapten ze het af. Behalve de bassist. Die had niet voldoende geld om in zijn eentje terug te keren naar de VS.

Het bizarre verhaal van Threatin, de metalband die de wereld rondtourt maar geen enkele fan telt
Beeld rv

Fake label

Op het eerste gezicht lijkt Threatin, met zijn lange haar en pathetische performances, niet zo hard te verschillen van andere metal-acts die opkijken naar bands als Guns N’ Roses. De artiest heeft een website, een contract bij het platenlabel Superlative Music Recordings, en één album, Breaking the World. Die plaat staat simpelweg op Spotify, en op YouTube vind je clips voor de singles ‘Identity’ en ‘Living Is Dying’. Tel daarbij een klein leger Facebook-fans, en het is niet zo verwonderlijk dat Threatin een Europese tournee wist te verkopen.

Maar wie verder zoekt, ontdekt dat er iets niet in de haak is. Superlative Music Recordings blijkt een fake label te zijn, met Threatin als de enige aangesloten artiest. Ondanks 33.000 Facebook-fans trekken zijn berichten maar weinig likes en reacties. De videoclips en promotiefoto’s zien er, naast extreem narcistisch en kitscherig, ook nogal amateuristisch uit. En de man beweerde dan wel dat er voor zijn Europese shows al honderden tickets in voorverkoop werden verkocht, dat bleek niet zo te zijn. In Camden Underworld bestond het publiek uit “drie dronken Australiërs”, meldde de eigenaar van de Londense club in The Times.

Ze waren er voor het voorprogramma.

Fake label
Beeld rv

De optredens die nog waren voorzien in Frankrijk, Duitsland en Italië, werden geannuleerd, en de Britse zalen die Threatin boekten, scheurden hun broek door de lage opkomst. De Facebook-fans bleken gekocht op clickfarms, en Threatin werd wereldnieuws. Woensdag reageerde hij voor het eerst op Twitter. “Ik heb van een lege kamer een internationale krantenkop gemaakt. Als je dit leest, maak je deel uit van de illusie.”

Britse kranten als The Guardian en The Times en muziekwebsites als MetalSucks zijn gaan graven in het verhaal, en in het verleden van Jered Threatin – echte naam: Jered Eames. Eerder speelde hij in Saetith, een blackmetalband waarvan hij het enige lid was. Saetith had alleszins méér succes dan Threatin: de act bracht twee ep’s uit, en speelde kleine shows in het voorprogramma van legitieme bands als Monstrosity en Cannibal Corpse. Maar ook toen had Eames al een zeker gevoel voor grandeur: op zijn website verkocht hij, voor fans die hij niet leek te hebben, gesigneerde plectrums.

‘Ik heb van een lege kamer een internationale krantenkop gemaakt. Als je dit leest, maak je deel uit van de illusie’
Jered Eames, alias Jered Threatin

Mislukte poging

Het lijkt alsof Threatin de hele affaire nu wil verkopen als een stunt of een performance, maar weinigen vinden dat geloofwaardig. Eerder zou Eames ook met zijn broer Scott in een band hebben gespeeld, maar die laatste beweert dat alle contact in 2012 werd verbroken. Scott, die in de bands Thy Antichrist en Nevalra speelt, zegt dat in een statement op MetalSucks. “Hij mag dan wel beweren dat dit een soort hoax is, maar ik ken mijn broer, en ik kan je verzekeren dat dit inderdaad een mislukte poging was om in de muziekindustrie terecht te komen.”

Her en der duiken nu vergelijkingen op tussen Threatin en Tommy Wiseau, de mysterieuze would-befilmregisseur die, overtuigd van zijn eigen genialiteit, de faliekant mislukte film The Room draaide. Sindsdien heeft hij zijn status als cultheld omarmd. Misschien doet Jered Eames nog wel hetzelfde. De Wikipedia-pagina van Threatin, waar hij werd omschreven als “een van de meest invloedrijke figuren in de hedendaagse rockwereld”, werd in maart nog verwijderd door moderatoren: “Dit lijkt een uitgewerkte strategie voor zelfpromotie.” Maar sinds deze week heeft Threatin terug een Wikipedia-pagina. De reden? “Heel veel berichtgeving over deze fake band en vanity act.”

Mislukte poging
Beeld rv