N-VA legt 30 bezwaren op tafel over Marrakech

© Belga

Terwijl premier Charles Michel manieren zoekt om zijn regering overeind te houden, brengt de N-VA nieuw geschut in stelling.

Jan-Frederik Abbeloos, Peter De Lobel

De federale regering sleept zich van de ene dag van de waarheid naar de andere. Premier Charles Michel (MR) slaagde er gisteren in om vandaag opnieuw een kernkabinet te agenderen, en na de verklaringen na het N-VA-partij­bureau was dat al heel wat. N-VA-voorzitter Bart De Wever en vice­premier Jan Jambon lieten toen namelijk verstaan dat een interpretatieve nota bij het VN-Migratiepact voor hen niet volstaat, en dat de regering maandag niet naar Marrakech kan voor de aanvaarding van het pact. ‘Het pact zelf is problematisch’, klonk het. ‘Je kunt niet zeggen dat het pact wit is en dan een verklarende nota toevoegen om te zeggen dat het zwart is.’

Op het kernkabinet was de sfeer nochtans niet vijandig. Michel nam in bilaterale gesprekken poolshoogte van de posities van de andere par­tijen. Die hebben het stilaan gehad met de N-VA. ‘Ze blijven maar herhalen dat ze problemen hebben met de tekst, maar wat die zijn, weten we nog altijd niet.’

Daar komt vandaag verandering in. Op het nieuwe kernkabinet zal de partij haar intussen dertig bezwaren uit de doeken doen. Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) schuift daarvoor mee aan, samen met Jean-Luc Bodson, de speciale gezant voor Asiel en Migratie die het diplomatieke proces van nabij volgde. De N-VA wil weten of het pact de strijd tegen de illegale migratie niet belemmert en gezinshereniging versoepelt. ‘Telkens als we ze zien, wordt de lijst langer,’ klagen de andere partijen.

De N-VA pleit voor de Oostenrijkse aanpak. Dat land blijft weg uit Marrakech en zal zich onthouden bij de stemming in januari. Het is onduidelijk of en hoe veel water er nog bij de wijn kan. Een bron zegt dat Jambon liet verstaan dat hij wil overleggen, maar ook dat zijn partij sowieso nee zegt tegen de tekst.

Michel hoopt de N-VA toch te overtuigen met een tekst op basis van de interpretatie die Denemarken en Nederland aan het pact geven. In die tekst moet dan expliciet staan wat de gevolgen van het pact zijn voor België. Zullen de rechtbanken erdoor gebonden zijn? Blijft het mogelijk mensen op te sluiten alvorens ze uit te zetten? Wat met de opsluiting van gezinnen? En is een strengere migratiepolitiek in de toekomst mogelijk?

Michel gaat ook te rade bij de ­ministers­-presidenten. Al gaf Geert Bourgeois (N-VA) al ­direct aan dat hij de meerwaarde van dat gesprek niet ziet. Aan de fractieleiders in de Kamer zal de premier vragen om de ­resoluties over Marrakech van de agenda te halen, om het regeringsoverleg alle kansen te geven.

Michel haalt alles uit de kast om zijn regering niet te laten crashen. Maar vooruitgang is er nog niet. De N-VA spreekt van ‘semantische ­chaos.’ ‘De situatie is nog steeds ­dezelfde. We lezen dit verdrag heel anders.’ Een akkoord, valt te horen, is ‘heel moeilijk maar niet onmogelijk.’ Andere partijen betwijfelen of de N-VA überhaupt een uitweg zoekt. ‘Gaan we samen Vlaams Belang van repliek dienen, dat de boel oppookt met de komst van Steve Bannon en Marine Le Pen, of gaan ze aan hun kant staan?’