De enkelvoudige meter is vooral geschikt voor kleinere verbruikers en gezinnen wiens verbruik zich meer overdag situeert.
Volledig scherm
De enkelvoudige meter is vooral geschikt voor kleinere verbruikers en gezinnen wiens verbruik zich meer overdag situeert. © Shutterstock

Waarom je type elektriciteitsmeter een belangrijke invloed heeft op je stroomfactuur

EnergieDe keuze voor een enkelvoudige meter, een dag- en nachtmeter, enkel een nachtmeter of een (opgelegde) budgetmeter heeft een grote invloed op de stroomfactuur die je betaalt. Je stemt die keuze dus best af op je eigen verbruiksgewoontes, verwarmingstype en de al dan niet aanwezigheid van zonnepanelen. 

29 reacties

  • Bob Fréson

    5 jaar geleden
    Ge zult er zo wie zo serieus moeten voor betalen. De eerste keer bij de plaatsing. De tweede keer de huurprijs van het apparaat, en de derde keer de stroom die het zelf verbruikt. Dus maak uw rekening maar. Maar, van den andere kant, hoeveel oude meters zijn ook toe aan vervanging omdat ze versleten zijn en te veel stroom aanrekenen. En wie vertrouwd zulk oud spul nog van meer dan 50 (halve eeuw) jaar?
  • Peter Bosmans

    5 jaar geleden
    Vandaag gelezen in De Standaard dat de software achter de digitale meters nog lang niet klaar is maar al honderden miljoenen Euro gekost heeft, wat uiteindelijk doorgerekend zal worden aan de klanten. Het wordt tijd dat alle mensen beseffen dat 75 % van de kostprijs belastingen en distributiekosten zijn en in plaats van een vereenvoudigde factuur zou er een bijlage moeten komen die in detail de opbouw van al die kosten weergeeft.
  • Emi Hergersberg

    5 jaar geleden
    zoals met je centen : sparen brengt niks op ...maar geld lenen kost wel geld. Zo maken banken winst. Zo ook zal het met de digitale meter worden : ipv op te sparen voor eigen behoeften in de winter zal men onze stroomproductie bijna gratis afgenemen en volgt er een dure aankoopverplichting als onze teller vooruit draait.
  • Peter Bosmans

    5 jaar geleden
    Vergeet ook niet te vermelden dat die nieuwe meter stroom verbruikt, geschat op zo'n 15 euro per jaar. Dat is dus jaarlijks een pak miljoenen extra verbruik en dan praat men altijd maar over besparen terwijl men in werkelijkheid altijd maar meer belast.
  • Christian Deckers

    5 jaar geleden
    Dat de slimme meter een voorstel of verplichting wordt vanuit de overheid is op zich al een reden om het te wantrouwen. Moest ik in werkelijkheid elke keer het voordeel gekregen hebben wat beloofd of voorgesteld werd, kreeg ik er anno 2018 maandelijks zomaar een sommetje BIJ. Niet dus. De overheid zoekt enkel naievelingen die willen investeren om gratis stroom te leveren om later hun eigen stroom héél duur terug te kunnen kopen.