Servais Verherstraeten (CD&V, rechts) vindt dat N-VA de schuld doorschuift nadat Peter De Roover (midden) het pact omschreef als een “rode lijn”.
Volledig scherm
Servais Verherstraeten (CD&V, rechts) vindt dat N-VA de schuld doorschuift nadat Peter De Roover (midden) het pact omschreef als een “rode lijn”. © Photo News

"N-VA is nu al bezig zwartepiet voor eventuele val van regering door te schuiven”

Als het van N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover afhangt, mag er straks in de commissie Buitenlandse Betrekkingen best gestemd worden over het VN-migratiepact. "De stemming verdagen lost weinig op. Als er een stemming is, zullen we tegen stemmen. Onze houding is duidelijk", zo zei De Roover in De Ochtend. Volgens De Roover is een oplossing enkel mogelijk als de andere regeringspartners dit dossier niet doordrukken tegen de wil van N-VA in. CD&V en Open Vld kunnen de uitspraken van De Roover alvast niet smaken. “Dat is er ver over.”

25 reacties

  • Pascale De Block

    5 jaar geleden
    Er hebben zich al verschillende landen teruggetrokken en met reden denk ik...referendum had beter geweest want inderdaad .. het overgrote deel van de bevolking wil dit ook niet ...ze blijven daar blind voor de realiteit in de wetstraat met uitzondering van NVA en VB. Over de inhoud van het pact blijft men zeer vaag vind ik ook bij Van Gils gisteren...
  • Leo Duym

    5 jaar geleden
    Ik had nooit gedacht dat ik VB-hater Dewael in iets zou moeten bijtreden. Hij zegt het raak en kernachtig: “in het zicht van de finish” is N-VA gaan dwarsliggen in dit dossier. Dat terwijl de partij betrokken was bij de besluitvorming en ook achter de premier stond toen die bij de Algemene Vergadering in de Verenigde Naties zijn steun uitsprak voor het pact. – Ik zie niet alleen het doorschuiven van een zwartepiet, maar ook de aankondiging van een zwarte-zondag.
  • Paul Vanmaldeghem

    5 jaar geleden
    Hier moet helemaal geen Zwarte Piet doorgeschoven worden. Democratie houdt in dat een bevolking zich mag uitspreken over een dergelijke verregaande tekst, bindend of niet. Trouwens zo onschuldig is heel dit verhaal zeker niet als je een beetje verder gaat kijken en zoeken op internet welke drukkingsgroepen hierachter zitten.
  • Christine Laevers

    5 jaar geleden
    De hele regering had de Belgen moeten helpen met het lezen van die Global Pact Marrakech' (om in te toetsen). Wie Frans en Engels leest, kan het lezen. De NVA lijken de enigen die nog twee voeten op de grond hebben en weten wat er te koop is in de wereld. Wie dat pact wilt ondertekenen als Nederlandstalige: heeft het niet gelezen, is nalatig in het denken dat het toch niet bindend is of heeft er heel veel persoonlijke belangen bij!
  • Marc Gijsels

    5 jaar geleden
    Mensen, dat dit geen goed pact is kan ik begrijpen maar de manier waarop de NVA dit nu aanpakt slaat op niks ze willen gewoon met de pluimen gaan lopen terwijl ze het eerst mee onderhandeld hebben. Schijnheiligheid tot en met meer kun je daar niet over zeggen. Hoe mensen hen zo maar blijven volgen is me een raadsel, ze zijn echt geen haar beter dan de rest hoor , integendeel.