Iraanse president dreigt met olieblokkade in de Perzische Golf

door
Belga
Leestijd 1 min.

In zijn conflict met de VS heeft de Iraanse president Hassan Rohani de toon aangescherpt en met een blokkade van de olie-exportroutes in de Perzische Golf gedreigd. "Zo de VS op een dag werkelijk de Iraanse olie-uitvoer zouden blokkeren, dan zal er überhaupt in de Perzische golf geen export van olie meer zijn", zei Rohani vandaag.

Reeds in de zomer had de Iraanse president ermee gedreigd dat zijn land bij Amerikaanse oliesancties de Straat van Hormoes zou afsluiten en daarmee de uitvoer van olie uit de Arabische olielanden blokkeren. Rohani sprak van een "economische oorlog" tegen Iran en beschuldigde zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump ervan een beleid ter vernietiging van Iran te voeren.

De Amerikaanse uitstap uit het nucleair akkoord met Iran en de hernieuwde sancties tegen Iran hebben de islamitische republiek in een acute financiële crisis gestort. De nationale munt heeft meer dan zestig procent van zijn waarde verloren en de mensen vrezen dat het volgend jaar nog erger zou worden. De uitvoer van olie is de belangrijkste inkomstenbron van Iran, sancties in deze sector zouden zijn economie lamleggen.

Bron: Belga