Links Maurice Vidal Portman op een foto van het einde van de 19de eeuw. Rechts de vermoorde John Chau.
Volledig scherm
Links Maurice Vidal Portman op een foto van het einde van de 19de eeuw. Rechts de vermoorde John Chau. © Anthropological Survey of India/REUTERS

Deze marineofficier en zijn ‘wetenschappelijk werk’ zouden het verpest kunnen hebben voor missionaris die gedood werd door geïsoleerde stam

BuitenlandEen Brits marineofficier die op het einde van de 19de eeuw gestationeerd was op de Andamanen – een eilandengroep in de Indische Oceaan – zou wel eens mee verantwoordelijk kunnen zijn voor de dood van een Amerikaans missionaris vorige maand. John Chau (27) werd half november vermoord toen hij contact probeerde te leggen met een geïsoleerde stam op Noord-Sentineleiland. Zo’n 120 jaar nadat Maurice Vidal Portman er ‘wetenschappelijk werk’ verrichtte.

5 reacties

  • Rick Cabus

    5 jaar geleden
    Hoe belachelijk om, 120 jaar na datum, een persoon en zijn onderzoek, de dood van een gekke missionaris te verwijten! Totaal van de pot gerukt!
  • Thomas Buick

    5 jaar geleden
    Interessante achtergrond maar John heeft het toch vooral voor zichzelf verpest door zonder vraag zijn geloof aan anderen op te willen dringen. Anderen waarvan bekend is dat ze vijandig zijn.
  • Jan Koek

    5 jaar geleden
    Nonsens, is gewoon territoriale bescherming. Had je zelfs tussen native-american (indianen) stammen die onderling hun gebied markeerden en iedereen die elkaars gebied betrad had prijs. Dit was zelfs lang voor dat blanken nog maar verschenen.
  • Leander Van de lier

    5 jaar geleden
    Waarom moet een zogezegde missionaris zich bij die stam gaan moeien. Hebben ze nog niet genoeg schrammen op hun ziel dat ze weer mensen gaan blaasjes wijsmaken. Laat deze mensen hun eigen cultus en ritueel hebben de tijd van de inquisitie is voorbij .
  • Michel Philippe

    5 jaar geleden
    Het is de eerste keer niet dat men aanneemt dat stammen in Amerika bezocht door ontdekkingsreizigers zoals Columbus gestorven zijn door virussen en bacteriën meegebracht door de ontdekkingsreizigers