Direct naar artikelinhoud
Sociaal overleg

“Bezorgde” werkgevers willen dat regering crisis oplost

VBO President Bernard Gilliot en gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans. De werkgevers roepen op te stoppen met electorale spelletjesBeeld BELGA

De impasse binnen de regering rond het VN-migratiepact creëert bezorgdheid bij de werkgevers. Ze vragen dat de regeringspartijen tot een oplossing komen in het belang van de economie. “Het is nu in ieder geval niet het gepaste moment voor electorale spelletjes.”

Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), vraagt zich luidop af af wat de gevolgen zullen zijn voor enkele belangrijke dossiers op de regeringstafel. “Wordt de regeringscrisis de facto via de radio aangekondigd? En wat nu met jobdeal, energienorm, mobiliteitsbudget, welvaartsenveloppe sociale uitkeringen, hervorming vennootschapsrecht?”

Ook VOKA, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is bezorgd. Het roept de verschillende partijen op om de regeringscrisis “snel op te lossen” omdat nog heel wat sociaal-economische dossiers moeten worden afgewerkt. “Denk bijvoorbeeld aan de arbeidsdeal die zo snel mogelijk integraal moet worden goedgekeurd, zodat nog meer mensen aan het werk kunnen geraken”, aldus gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. “We wachten ook nog op een hervorming van de zware beroepen, die moet garanderen dat meer mensen langer aan het werk blijven. In het licht van de komende onderhandelingen over loon- en arbeidsvoorwaarden is het belangrijk dat er sociale rust heerst.” 

Confederatie Bouw hoopt dat ‘het gezond verstand zegeviert’ en dat de regering-Michel ‘de rit uitrijdt tot aan de verkiezingen’

Daarnaast wijst Maertens nog enkele belangrijke dossiers zoals het dreigende stroomtekort, het energiepact, de begroting en de onduidelijkheden in verband met de brexit aan.

Nog werk genoeg

Unizo wijst de regering eveneens op het werk dat nog op de plank ligt. Gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche duidt “het interprofessioneel loonoverleg, de energiezekerheid tijdens de komende winter en de onrust door de protesten van de gele hesjes” aan als hete hangijzers. “Ook de aangekondigde brexit en het risico op een nieuwe bankencrisis in Italië vragen de nodige aandacht”, luidt het.

Ook volgens de Confederatie Bouw zou een val van de regering “bijzonder ongelegen komen”. “Er is nog werk genoeg om tot en met mei 2019 mee zoet te zijn”, reageert gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere. Ook hij verwijst naar de arbeidsdeal “die verschillende maatregelen bevat om het aantal knelpuntberoepen te reduceren”, net als naar het investeringspact, “met omvangrijke investeringen in scholen, overheidsgebouwen en infrastructuurwerken om de mobiliteit vlotter te laten verlopen.”

De belangenvereniging voor de bouwsector hoopt alvast dat “het gezond verstand zegeviert” en dat de regering-Michel “de rit uitrijdt tot aan de verkiezingen”. “Het is nu in ieder geval niet het gepaste moment voor electorale spelletjes”, klinkt het.