Franse gele hesjes roepen op om naar Brussel te gaan

© ISOPIX

Zaterdag zouden de Belgische gele hesjes steun kunnen krijgen van hun Franse tegenhangers. Sommige Franse gele hesjes roepen op om naar Brussel af te zakken om voor het Europees Parlement te verbroederen met hun buren.

es

Zaterdag willen Belgische gele hesjes betogen in Brussel. Op sociale media roepen sommige Franse gele hesjes op om in Brussel voor het Europees parlement te betogen in plaats van naar Parijs te trekken. Het is onduidelijk hoeveel weerklank die oproep krijgt.

Betogingsaanvraag

Volgens de Brusselse politie is er nog geen betogingsaanvraag ingediend, al wordt de situatie op de voet gevolgd. ‘Over de voorzorgsmaatregelen kan ik niet uitweiden’, zegt Ilse Van de Keere van de Brusselse politie. ‘We komen regelmatig samen, we overlopen de informatie die rond de actie van zaterdag circuleert en op basis daarvan zullen we maatregelen, middelen en personeel aanduiden.'

De politie probeert contact op te nemen met de initiatiefnemers, maar dat is nog niet gelukt. ‘We proberen om contact op te nemen en afspraken te maken. De wens van de burgemeester is om de organisatoren te ontmoeten om te bekijken wat mogelijk is’, zegt Van de Keere.

Het is al de tweede betoging van de gele hesjes in onze hoofdstad. Na de rellen tijdens de betoging van vorige vrijdag heeft de politie een taskforce opgericht om de relschoppers op te sporen.

Franse regering schort belastingverhoging brandstoffen op

© EPA-EFE

© Photo News

thumbnail: null
thumbnail: null

De Franse regering schort de verhoging van brandstoftaksen, die tot gewelddadige protesten heeft geleid, met zes maanden op. 'Geen enkele belasting is het waard om de eenheid van het land in gevaar te brengen', zegt premier Edouard Philippe.

De belastingverhoging was voorzien voor 1 janauri. Met de opschorting hoopt de Franse premier Edouard Philippe het ongenoegen van de ‘gele hesjes’ te temperen. Ook tarieven voor gas en elektriciteit zullen tijdens de winter niet verhoogd worden. Daarnaast werd aangekondigd dat plannen voor strengere veiligheidscontroles op de autokeuring in Frankrijk eveneens opgeschort worden.

Volgens de premier moet men doof zijn om de boosheid van de Fransen niet te horen.

De belasting op brandstoffen leidde tot nationale protesten. En de onrust bleek veel diepere oorzaken te hebben. De demonstranten beklaagden zich over de dalende koopkracht in het algemeen en over de blindheid van de Parijse elite voor hun dagelijkse zorgen. Het protest dwingt de Franse president Emmanuel Macron tot maatregelen.

Eerder raakte bekend dat het geplande overleg met vertegenwoordigers van de protestbeweging niet doorging. Dat zou uit veiligheidsoverwegingen zijn. De mensen die met de premier gingen praten, zouden doodsbedreigingen hebben gekregen van extremisten in de protestbeweging.