BELGA/LEFOUR

Febelfin waarschuwt voor gevaren money muling, 16-jarige getuigt: "Als geldezel verdien je makkelijk veel geld"

"Laat je niet als geldezel gebruiken voor criminele organisaties om frauduleus geld door te sluizen", waarschuwt de Belgische federatie van de financiële sector Febelfin in een nieuwe sensibiliseringscampagne. VRT NWS sprak anoniem met zo’n geldezel. "Als je het geld ziet, is het zeker de moeite waard." Maar de praktijken zijn niet zonder risico: het is gevaarlijk én strafbaar.

Money muling of de praktijk van geldezels is al langer bekend. Het is een manier van fraudeurs om illegaal geld wit te wassen. Concreet leent een geldezel zijn bankkaart uit aan criminelen of schrijft hij voor hen geld over naar andere rekeningen, vaak in het buitenland. Volgens bankorganisatie Febelfin ronselen Nederlandse bendes actief jongeren in ons land om zo frauduleus geld door te sluizen. 

Een 16-jarige geldezel doet zijn verhaal aan VRT NWS: "We vragen mensen – meestal vrienden – of we in ruil voor 1.000 euro hun bankkaart mogen gebruiken. Als dat in orde is, gaan we met de kaart naar onze bonker of baas in Nederland. Die zorgt ervoor dat de kaart gehackt wordt en zet er 10.000 euro of meer op. Als het geld op de kaart staat, gaan we ermee naar een bankautomaat aan een casino. Daar kun je namelijk grote bedragen afhalen. Vervolgens halen we het geld van de rekening en verdelen we het."

We vragen mensen – meestal vrienden – of we in ruil voor 1.000 euro hun bankkaart mogen gebruiken

16-jarige geldezel

Van vacature tot Snapchat

Om geldezels te ronselen zijn er verschillende tactieken. In sommige gevallen sturen fraudeurs vacatures uit die aanvankelijk legitiem lijken. Ze stellen een job voor waarmee je zonder enige ervaring of opleiding op een eenvoudig manier geld kunt verdienen. 

Maar ook sociale media blijken populair te zijn, vertelt Febelfin. "De geldezels gebruiken sociale media zoals Instagram of Whatsapp. Of ze spreken hen aan in uitgaansbuurten, aan het station, in de buurt van scholen." Dat bevestigt ook de geldezel: "Snapchat is een veilige manier om te communiceren. Het houdt namelijk geen gesprekken bij die de politie later tegen je kan gebruiken."

Snapchat is een veilige manier om te communiceren. Het houdt namelijk geen gesprekken bij die de politie later tegen je kan gebruiken

16-jarige geldezel

Gevaarlijk én strafbaar

Volgens Febelfin beseffen de jongeren meestal niet dat ze misbruikt worden. Maar een geldezel vormt een belangrijke tussenschakel voor criminele activiteiten zoals drugshandel, mensenhandel en internetoplichterij. Als geldezel pleeg je dus wel degelijk een crimineel feit dat strafbaar is. De bank kan ook weigeren om daders nog een bankrekening te geven. En als het om een minderjarige gaat, kunnen de ouders verantwoordelijk gehouden worden.

Bovendien, zo stelt Febelfin, zetten de jongeren ook hun eigen veiligheid op het spel. "Als iemand een keertje geldezel geweest is, eisen de criminelen meestal dat de jongere dat nog een paar keer doet. Weigert hij of zij, dan volgen al snel fysieke bedreigingen."

Als iemand een keertje geldezel geweest is, eisen de criminelen meestal dat de jongere dat nog een paar keer doet

Febelfin

De geldezel waarmee we spraken zegt dat hij wel acht mensen kent die gepakt zijn. Ook hijzelf was al een keer bijna ontmaskerd. Toch lijkt hem dat niet tegen te houden: "Ik ben ondertussen bijna 8.000 euro rijker. Dat kunnen ze me alvast niet meer ontnemen."

Grote wereldwijde actie

De campagne van Febelfin kadert in een grotere actie over verschillende landen onder de noemer #DontBeAMule. De voorbije maanden heeft Europol zo wereldwijd 1.500 geldezels en 140 organisatoren erachter kunnen identificeren. In totaal werden 168 mensen opgepakt.

Meest gelezen