Nederlandse bendes ronselen jongeren om geld wit te wassen

Archiefbeeld © Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Nederlandse bendes ronselen steeds meer jongeren in ons land om hun crimineel geld door te sluizen. In ruil voor geld geven de jongeren hun bankkaart en pincode door, waarmee de oplichters aan de slag gaan. De jongeren worden zo een ‘geldezel’ en dat is strafbaar.

es

De criminelen benaderen jongeren, vaak tussen 18 en 23 jaar, om het geld door te sluizen dat ze vaak via ‘phishing’ of fraude via internetbankieren bekomen hebben, waarschuwt bankenfederatie Febelfin dinsdag. ‘Ze storten geld op de rekening en halen dat dan af aan een geldautomaat, doen er aankopen mee of ze gebruiken het geld in casino’s’, zegt Febelfin-topman Karel Van Eetvelt. De jongeren worden vaak via sociale media benaderd, maar ook in het nachtleven of aan een treinstation.

‘In België zien we dat de criminelen meestal in Vlaanderen rekruteren, meestal in de regio’s nabij Nederland. De regio Antwerpen was de voorbije periode het meest getroffen’, aldus Van Eetvelt. Nadat ze de jongeren benaderd hebben, zijn ze makkelijk opnieuw snel de grens over.

Maar jongeren die erop ingaan, nemen deel aan een criminele activiteit, ‘dus ze kunnen vervolgd worden’. De vergoeding stelt bovendien vaak niets voor. Wanneer de jongere niet langer wil meedoen, kan hij bedreigd worden. Febelfin lanceert daarom dinsdag op de sociale media een sensibiliseringscampagne voor jongeren met het Antwerpse komische duo ‘Kurkdroog’. Omdat het fenomeen vooral in Vlaanderen voorkomt, is het een Nederlandstalige campagne.

Via de geldezels verdwijnt het phishing-geld. Die vorm van fraude zit alvast in de lift. In de eerste drie kwartalen van dit jaar telde Febelfin 3.350 fraudegevallen, voor een fraudeverlies van zowat 5,5 miljoen euro, of meer dan het dubbele van het bedrag in heel 2017. Het gaat bovendien om het geld dat de banken niet terug kunnen krijgen. De totale omvang ligt op 10 à 15 miljoen euro, waarvan tweederde wordt teruggehaald, zegt de Febelfin-woordvoerder. In heel 2017 waren er 3.205 fraudegevallen.

Febelfin lanceerde de campagne nu de resultaten van de vierde actie van Europol, Eurojust en de European Banking Federation (EBF) tegen geldezels bekend zijn. Bij de ‘EMMA 4’-actie die plaatsvond in de periode september-november in dertig Europese landen, en ook de VS en Australië, identificeerden de politiediensten 1.504 geldezels en 140 ‘herders’, de criminelen achter het systeem. De politiediensten arresteerden 168 personen en startten 837 onderzoeken. Bij de bewuste transacties vloeide 72,4 miljoen euro door via de geldezels en er werd een verlies van 36,1 miljoen euro vermeden. Meer dan 300 banken namen deel aan de actie.