Direct naar artikelinhoud
Regeringscrisis

Carl Devos: “De val van de regering is nakend. Michel kan dit niet meer laten aanslepen”

Politicoloog Carl Devos.Beeld Bob Van Mol

“De val van de regering is nakend. De deadline is vanavond of morgenmiddag.” Politicoloog Carl Devos (UGent) windt er geen doekjes om: na de harde campagne van N-VA is de redding voor Michel I quasi onmogelijk.

Wat vanmiddag gebeurde, met een harde campagne op social media rond het migratiepact, paste de N-VA een oude tactiek toe. “In het heetst van het politieke debat een campagne lanceren om uit te leggen wat het standpunt van de partij is: dat heeft de N-VA eerder gedaan”, zegt politicoloog Carl Devos. 

“Tijdens de discussie over activistische rechters en over de kostprijs van een migrant deed de partij precies hetzelfde: pancartes met campagneslogans op sociale media posten. Maar nu zit er een manifeste fout in de communicatie: ze gebruiken een beeld - vrouwen in boerka in een winkelstraat - dat in België gewoon onmogelijk is. Het is namelijk bij wet verboden om zo over straat te lopen. Bovendien is het een beeld dat de extreemrechtse AfD in Duitsland al gebruikte, wat voor de N-VA heel vervelend is. Ze willen de rechtse kiezer overtuigen, maar toch niet in de zak van extreemrechts terecht komen - ze beseffen maar al te goed dat veel Vlamingen dat ook niet willen. Toch creëert de partij nu het beeld dat ze een kopie van het Vlaams Belang zijn geworden. Dat wijst er allemaal op dat de campagne wellicht met haast en spoed gemaakt is.”

‘Dit doet op z’n minst denken dat de N-VA de val van de regering wil uitlokken - ook al beweren ze het tegendeel’
Carl Devos

“Doet denken aan kiescampagne”

Maar haast en spoed of niet, met de spanning rond het Migratiepact krijgt zo’n campagne - die inmiddels al is teruggetrokken - meteen een zwaardere lading. 

Devos: “Nu doet het denken aan een kiescampagne, waardoor je zou kunnen denken dat het uiteindelijke doel van de N-VA precies het vallen van de regering is. Je wéét vooraf dat zo’n campagne bij de andere partijen bijzonder slecht onthaald zal worden, waardoor de al moeilijke onderhandelingen nog moeilijker worden. Want wat wil de N-VA nu? Ze zeggen dat ze verder willen praten, maar komen dan toch met dit soort boodschap. Dat is behoorlijk tegenstrijdig. Het doet op z’n minst denken dat de N-VA de val van de regering wil uitlokken - ook al beweren ze het tegendeel. Niemand wil de schuld van het vallen van de regering in zijn bak geschoven krijgen.”

“Val regering is nakend”

Na dagen van oplopende spanning is één vonkje vaak voldoende om het kruitvat te laten ontploffen. Wordt het einde van Michel I dan toch onafwendbaar? “Zolang het niet gebeurt, is het afwendbaar. Maar: de val van de regering is nakend”, zegt Devos. “

Wat er nu gebeurt, met afzonderlijke gesprekken met de vicepremiers en hun partijen, kan twee dingen betekenen. Eén: Charles Michel heeft nog één troef in zijn mouw zitten en hij wil nu aftoetsen hoe de andere partijen daar tegenover staan. In dat geval zal Michel straks met een compromisvoorstel naar buiten komen. Twee: de premier heeft niks meer en praat nu met zijn vicepremiers hoe ze de val van de regering zo elegant mogelijk laten verlopen. Is dat het geval, zal Michel straks naar de koning gaan om zijn ontslag aan te bieden. Welk van de twee het wordt, zullen we dus pas straks weten - mogelijk zelf vanavond laat. Veel langer kan Michel het niet meer rekken - ik schat ten laatste tot morgenmidddag. Dit soort dingen kan je niet meer tot het weekend laten aanslepen.”