Direct naar artikelinhoud
Opinie

Dankjewel, Martin Solveig. Datgene waarvoor wij al jaren pleiten, heb jij met één geniale zet lichtjaren vooruitgeholpen

Marnix Beyen.Beeld rv

Marnix Beyen is historicus aan de Universiteit Antwerpen.

Dankjewel, Martin Solveig, uit naam van al wie het vrouwenvoetbal gunstig gezind is. Datgene waarvoor wij al jaren met vallen en opstaan – en met nu en dan een bescheiden succesje – pleiten, heb jij met één geniale zet lichtjaren vooruitgeholpen. Jij voorzag tijdig dat de media nauwelijks aandacht zouden besteden aan de eerste uitreiking van een Gouden Bal aan een vrouwenvoetbalster, nochtans een historisch gebeuren, en je wilde daar te allen prijze verandering in brengen. 

Aangezien je het vrouwenvoetbal al jaren volgde, wist je dat de favoriete, de Noorse Ada Hegerberg, niet alleen een uitstekende spits is, maar ook een welbespraakte verdedigster van gelijke rechten tussen man en vrouw. Het was je bekend dat ze weigert nog langer voor de Noorse nationale ploeg te spelen zolang vrouwen daar veel lagere premies voor ontvangen dan hun mannelijke collega’s. Een ideaal moment, zo bedacht je, om met één welgekozen zinnetje niet alleen haar voetbaltalent maar ook haar rechtmatige strijd onder de aandacht van de hele wereld te krijgen. Je wist verdomd goed dat één oprecht gebaar op het juiste moment zoveel meer kan betekenen dan duizend goed onderbouwde betogen.

Compliment

En dus bedacht je een efficiënte manier om Hegerberg zo’n gebaar te ontlokken. Eerst dacht je haar een compliment te maken over het mooie kleedje dat ze aanhad, erop vertrouwende dat ze geërgerd zou antwoorden: ‘Waarom maak je geen compliment over de vijftien goals die ik in de Champions League maakte?’ Maar toen werd je plots onzeker, en vreesde je dat zelfs deze militante vrouw te dankbaar voor de trofee zou zijn om zo alert te reageren. Dus besliste je maar om helemaal over the top te gaan, en Hegerberg te vragen of ze kon twerken. Dat zou een vrouw als zij onmogelijk met een beteuterde glimlach kunnen beantwoorden.

En of je plannetje werkte! Zoals je had gehoopt, reageerde Hegerberg met een afgemeten ‘Nee!’ en stapte ze gedecideerd weg. Zowel de traditionele als de sociale media pikten het meteen op en verspreidden dit beeld in miljoenvoud in enkele minuten. Dat ene Modric in het mannenvoetbal Cristiano Ronaldo en Messi was voorafgegaan werd plotseling van ondergeschikt belang, en de hele voetbalwereld sprak alleen nog over Hegerberg. Bekomen van de eerste schok werden mensen nieuwsgierig over wie het eigenlijk ging, en zochten zij filmpjes van haar voetballende acties en geniale doelpunten op. Een tweetbericht waarin ene Darren Cleary een aantal van die beelden samenplaatste, werd ruim bekeken en geretweet. Daarmee is de Gouden Bal voor vrouwen in één slag even belangrijk geworden als die voor mannen en zal binnen de kortste keren een massale mobilisatie op de been worden gebracht ten gunste van ‘gelijk loon voor gelijk werk’ in het voetbal.

Dankzij je verbluffende enscenering kon je immers achteraf beweren dat de media je onrechtvaardig hadden geframed

Opofferingsgezind

De blijvende reputatieschade die dit incident jou kon opleveren nam je er opofferingsgezind bij. Al dient gezegd dat je de nodige voorzorgen had genomen. Dankzij je verbluffende enscenering kon je immers achteraf beweren dat de media je onrechtvaardig hadden geframed. Je had eerder Kylian Mbappé tot een dansje uitgenodigd en na dat uitvergrote incident deed je hetzelfde met Ada Hegerberg. Je twerk-opmerking kon je op die manier voorstellen als niets meer dan een aanloopje naar een verzoek om samen – in volstrekte gelijkheid – te dansen op muziek van Frank Sinatra. Even had je gedacht aan ‘Freedom’ van Beyoncé, maar je besliste dat zo’n doorzichtige zet contraproductief kon werken.

Maar goed ook dat je reputatie niet definitief besmeurd is, Martin! Zo kan je je voor de goede zaak blijven inspannen. Benieuwd hoe je volgend jaar tijdens de Gouden Bal-uitreiking de draak gaat steken met het feit dat de prijs voor ‘grootste talent’ voorlopig niets anders betekent dan die voor het ‘grootste mannelijke talent’ – en hoe je er dus voor gaat zorgen dat het podium binnenkort door twee mannelijke én twee vrouwelijke winnaars zal worden bevolkt. Ook daarvoor nu al van harte bedankt, Martin!