Direct naar artikelinhoud
Politiek

Herlees - Aangescherpte resolutie goedgekeurd: Kamer vraagt regering VN-migratiepact te ondertekenen

Herlees - Aangescherpte resolutie goedgekeurd: Kamer vraagt regering VN-migratiepact te ondertekenen
Beeld Tim Dirven

Na een turbulente dag heeft de plenaire vergadering van de Kamer een aangescherpte resolutie aangenomen die de regering vraagt het VN-migratiepact te ondertekenen. De aangepaste resolutie is een reactie op de vage repliek van premier Michel tijdens het debat in de plenaire vergadering. Herlees hier de ontwikkelingen van vandaag.

Live

  1. Standpunt

    Beeld Eva Beeusaert

    "Laten we niet de fout maken dit een circus te noemen", schrijft hoofdredacteur Bart Eeckhout in het standpunt. "Het is nog altijd waarschijnlijk dat dit dossier de regering-Michel de kop kan kosten. Maar hoe het ook afloopt: het zinderende eindspel dat dan aan die neergang zal zijn voorafgegaan, heeft een parlementaire democratie op volle kracht getoond."

  2. Wat nu?

    Het is onduidelijk hoe de zaken nu verder zullen verlopen. Voorlopig staat voor vrijdag een vergadering van de ministerraad geprogrammeerd. Volgens N-VA-fractieleider Peter De Roover is het aan de regering om te beslissen, en zal dan officieel worden vastgesteld dat er geen consensus is binnen de regering.

    Het pact staat officieel niet op de agenda van de ministerraad. "Maar iemand kan dat altijd op de agenda plaatsen", merkte CD&V-vicepremier Kris Peeters op.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  3. Twitter bericht wordt geladen...

  4. Aangescherpte resolutie goedgekeurd

    De plenaire Kamer heeft de aangescherpte resolutie goedgekeurd die de regering vraagt het VN-migratiepact te ondertekenen. Er waren 107 stemmen voor en 36 tegen van N-VA, Vlaams Belang, Vuye & Wouters en de PP. 

    Terwijl de vorige resolutie minder ver ging, expliciteert een amendement nu dat de regering het pact goedkeurt. Of dat in Marrakesh of New York moet gebeuren, wordt niet verduidelijkt in de tekst.

    De Kamer zal het voorstel tot resolutie aan de regering voorleggen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  5. Stemming amendementen

    Er wordt overgegaan tot de stemming van twee amendementen die de resolutie herzien. Het amendement van Filip Dewinter is met een grote meerderheid verworpen, dat van de wisselmeerderheid is wel aangenomen.

  6. Twitter bericht wordt geladen...

  7. De Roover: "Debat is geen tijdverlies"

    "Het debat dat we hier afgelopen dagen gevoerd hebben, vind ik geen tijdverlies", klinkt het bij N-VA-fractieleider Peter De Roover. "Ik zou naar aanleiding van de tussenkomst van de premier willen zeggen dat ik verheugd ben. Ik hoop dat wij ons werk kunnen verderzetten."

    "De premier heeft gezegd dat hij de rechtsregels zal volgen en ook daarin steunen we hem. En dan mag ik effectief hopen dat wij overgaan tot de orde van de dag." De reactie wordt vooral onthaald op applaus van de eigen partij. 

    Beeld BELGA
  8. Kristof Calvo (Groen): "Stop met het land te gijzelen"

    Kristof Calvo (Groen) houdt opnieuw een pleidooi voor de goedkeuring van het pact. "Stop met het land te gijzelen", roept hij de regering op. "Het moet gedaan zijn met het zoeken van fake argumenten om toch maar niet vooruit te gaan, om toch maar niet te beginnen aan alle uitdagingen die nog voor ons liggen."

    "U krijgt een mandaat dat nog niet veel eerste ministers hebben gekregen", wendt hij zich tot premier Michel. "Van misschien wel twee derde van het parlement. Alle excuses vallen nu weg. Als u dit mandaat niet weet te verzilveren, kan u misschien niet aan boord blijven als eerste minister."

    'Als u dit mandaat niet weet te verzilveren, kan u misschien niet aan boord blijven als eerste minister'
    Beeld Photo News
  9. Meryame Kitir (sp.a): "Uw opdracht is duidelijk, premier"

    "Tweederde meerderheid is voor. En toch bent u zo vaag gebleven in uw antwoord daarnet", haalt Meryame Kitir (sp.a) uit naar de premier. "U krijgt een tweede signaal, premier. Een signaal dat vraagt om naar Marrakech gaat. Een signaal dat u vraagt om te tekenen. Als u de democratie serieus neemt, dan is dat hetgeen dat u zal doen in Marrakech in naam van ons land."

    "Er is een overduidelijke meerderheid in dit parlement dat u de opdracht geeft het globaal pact te gaan tekenen in Marrakech en in New York. Dus premier, uw opdracht is duidelijk", besluit Kitir.

  10. Plenaire vergadering gaat verder

    Volgens Kris Peeters (CD&V) stelt de wisselmeerderheid voor een bijkomend amendement aan de resolutie toe te voegen, dat stelt dat ook de regering het pact steunt. Dat zegt hij aan de VRT. De plenaire vergadering gaat zo dadelijk opnieuw van start en zal zich over het bijkomende amendement buigen.

  11. Twitter bericht wordt geladen...

  12. Wisselmeerderheid wil tekst aanscherpen

    Een wisselmeerderheid in de Kamer wil de resolutie die het VN-migratiepact steunt aanscherpen. De tekst zou expliciet vragen dat het pact wordt goedgekeurd, is uit verschillende bronnen vernomen.

    De wisselmeerderheid bestaat uit CD&V, Open Vld, MR, Ecolo-Groen, sp.a en cdH, nu ook aangevuld met de PS. Die partij had zich woensdag, in de commissie buitenlandse zaken, nog onthouden.


    Twitter bericht wordt geladen...

  13. Portret

    Er valt dezer dagen amper te ontkomen aan Peter De Roover. Nog niet zo lang geleden noemde hij zichzelf een soort hofnar: een kritische en ongebonden waarnemer van de politieke strijd. Intussen is hij verveld tot onvermoeibare N-VA-spreekbuis. Lees hier het portret van de crisismanager.

    Peter De Roover.Beeld Tim Dirven
  14. Twitter bericht wordt geladen...

  15. Vage speech zorgt voor verwarring

    Premier Charles Michel heeft in de plenaire vergadering duidelijk gemaakt dat hij naar Marrakech zal gaan en dat België zich aan zijn woord moet houden. Verder veroorzaakte zijn vage speech vooral verwarring. Lees hier woord voor woord de speech van Michel.

    Beeld Photo News
  16. Groen trekt steun in

    Groen-fractieleider Kristof Calvo is "bijzonder teleurgesteld" in de uitleg van de premier. "We gaan nu een amendement indienen om aan de regering te vragen om het pact in New York goed te keuren", zegt Calvo in Villa Politica.

    Twitter bericht wordt geladen...

  17. Elio Di Rupo: "Vreemde toestand"

    Elio Di Rupo (PS) spreekt bij de VRT van een "heel vreemde toestand". "Het is nodig om een akkoord binnen de regering te hebben, maar dat is met N-VA onmogelijk." Di Rupo verwacht echter niet dat de regering voor 19 december, wanneer het VN-migratiepact in New York gestemd wordt, zal vallen.

    Beeld Photo News
  18. Hendrik Vuye: "Wat gaat Michel doen?"

    Ook voormalig N-VA-politicus Hendrik Vuye reageert verward aan de VRT: "De premier heeft gezegd dat hij naar Marrakech gaat, dat hij de grondwet meeneemt, maar wat hij met die grondwet gaat doen, weten we niet. Ik weet niet wat hij heeft gezegd."

  19. Servais Verherstraeten (CD&V): "Mocht iets scherper"

    "De premier heeft gezegd dat hij als eerste minister gaat, en de eerste minister is de eerste minister van ons land", reageert CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten aan de VRT. "Het had misschien wat scherper geformuleerd kunnen worden." 

  20. Twitter bericht wordt geladen...

  21. Vergadering geschorst

    De plenaire vergadering is op vraag van de PS kort geschorst. Na de pauze mogen de Kamerleden nog reageren op de verklaring van premier Michel.

  22. Michel: "Een woord is een woord"

    "Een woord is een woord. En in mijn ogen heeft het woord van België waarde. Onze Belgische grondwet is geen vodje papier. Dat betekent dat ik ervoor ga moeten zorgen, in Marrakech en de dagen na Marrakech, om elke keer mijn overtuiging te verdedigen. Maar tegelijkertijd moet ik zorgen voor een volledig respect van de grondwet", aldus de premier."

    "Ik wil duidelijk maken dat het onze verantwoordelijkheid is om niet blind te zijn, om niet doof te zijn. In het dagelijkse leven van 11 miljoen Belgen zijn er belangrijke verwachtingen. En migratie is een belangrijk thema. Daar moeten duidelijke en sterke antwoorden op komen."

    Twitter bericht wordt geladen...

  23. Michel: "Ik ben premier en ik ga naar Marrakech"

    "Ik heb een beslissing genomen", zegt premier Michel. "Dit parlement is het huis van de democratie. Het parlement is de bron van de legitimiteit. En dit parlement heeft een belangrijke keuze gemaakt." De premier zegt dat hij naar Marrakech zal gaan om het standpunt van het parlement te verduidelijken. "Ik ben premier en ik ga naar Marrakech."

    Beeld Photo News
  24. Twitter bericht wordt geladen...

  25. Premier Michel neemt het woord

    Het langverwachte moment: premier Michel neemt het woord in de Kamer. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  26. Hendrik Vuye: "Migratiepact komt er hoe dan ook"


    Beeld Photo News

    "Je stapt op als je je niet kan aansluiten bij de consensus of de eerste minister smijt je buiten. N-VA wil blijkbaar iets anders doen dan zich aansluiten bij die consensus", zegt voormalig N-VA-politicus Hendrik Vuye, nu Kamerlid voor Vuye en Wouters.

    "Mensen zijn bezorgd over migratie. En terecht. Er zijn zaken die noch N-VA, noch Vlaams Belang begrepen hebben. Het VN-migratiepact komt er hoe dan ook, want het komt tot stand binnen de Verenigde Naties. Zolang we lid zijn van de VN, zal dat ook voor ons land gelden. Het was mogelijk om het pact een andere wending te geven, maar dan moest het twee jaar geleden gebeurd zijn."

    "Het standpunt van het parlement verkondigen in Marrakech kunt u niet", zegt Vuye aan premier Michel, "want u bent de eerste minister. Als u handelt, doet u dat als eerste minister. Daar moet N-VA dan maar conclusies uit trekken."

  27. Filip Dewinter: "Iedereen die zich tegen pact keert, wordt beschuldigd van racisme"

    "Durft u een referendum aan bij de bevolking, premier Michel? We weten dat de burgers van ons land het migratiepact afwijzen. Ik ben het beu dat iedereen die zich dit tegen het pact keert, wordt beschuldigd van racisme en in de extreemrechtse verdomhoek wordt geduwd", aldus Filip Dewinter van Vlaams Belang.


    Beeld Tim Dirven
  28. Twitter bericht wordt geladen...

  29. Calvo: "U moet dit pact goedkeuren als land, niet als parlement"

    "Onze steun is niet onvoorwaardelijk", zegt Kristof Calvo (Groen) aan de premier. "U kan maar één ding zeggen: 'Wij zullen dit pact goedkeuren, als land. Niet als parlement, maar als land."

    Aan de regeringspartijen: "Zorg ervoor dat deze cinema stopt. Dit kan je niet volhouden. Als je het over Katowice wilt hebben, moet je Marrakech kunnen afsluiten. Er zijn mensen die in de kou liggen dood te vriezen. Wij willen een regering die deze dingen kan aanpakken. Het is tijd om een rode lijn te trekken."


    Twitter bericht wordt geladen...

  30. Calvo: "Dit is geen opengrenzenpact"

    "Dit is geen opengrenzenpact", zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo. "Een snelle blik leert dat dit een evenwichtig pact is." 

    "Als dit pact beleid wordt, is dat goed nieuws voor mensen op de vlucht, maar slecht nieuws voor mensensmokkelaars."

    Beeld Photo News
  31. Wouter Beke (CD&V): "De Roover, u kan niet zeggen dat er geen politieke besluitvorming was"

    "Meneer De Roover, u zei dat het pact werd besproken maar nooit op een politiek niveau werd getild. Op 24 april heeft de staatssecretaris zijn steun uitgesproken voor dit pact. Dat is niet op ambtenarenniveau, maar wel op een politiek niveau. U kan nu niet zeggen dat er nooit een politieke besluitvorming is geweest. U heeft elke donderdagnamiddag hier de kans gehad om uw ongenoegen te uiten. Dit is niet serieus. U kan van mening veranderen, maar u mag niet zeggen dat het nu pas op een politiek niveau werd getild. Dat is pertinent onjuist", zegt Wouter Beke van CD&V.

    "Natuurlijk heeft dat op een politiek niveau gezeten", antwoordt Peter De Roover van N-VA. "Mijn vraag is. Wanneer is het afgeronde Global Migration Pact op de formele manier - zoals het hoort - in de regering goedgekeurd?"

    "Als de minister-president van Vlaanderen zich achter dit pact zet, dan lijkt me dat het beste bewijs dat het pact politiek gevalideerd werd", besluit Beke. 

    Beeld BELGA
  32. De Roover: "Ontkennen niet dat we hebben meegewerkt aan proces"

    "We hebben nooit ontkend dat we hebben meegewerkt aan het proces", zegt Peter De Roover (N-VA). "Maar de politieke besluitvorming komt aan het einde. Wie beweert dat de politieke besluitvorming in het begin komt, liegt."

  33. Van Peel: "Jullie spelen spelletjes"

    Valerie Van Peel (N-VA) duldt niet dat haar partij in dezelfde hoek als Vlaams Belang en FPÖ geduwd wordt. Ze erkent dat haar partij "misschien wat laat" naar buiten is getreden met haar kritiek op het migratiepact, maar stelt vast dat N-VA de enige partij is die inhoudelijk kritiek uit op dat pact. "Rood, groen, blauw, CD&V staan allemaal op één lijn wat migratie betreft, om welke reden dan ook. Jullie spelen politieke spelletjes!"

  34. Van der Maelen (SP.A) wijst op belang van "internationale samenwerking"

    Dirk Van der Maelen van sp.a wijst op het belang van een "universele erkenning van mensenrechten en internationale samenwerking om problemen van mensen in nood op te lossen". "Collega De Roover, u kreeg altijd het voordeel van de twijfel. Na de wansmakelijke campagne van dinsdag, is dat niet langer het geval", klinkt het.

    "Meneer Dewinter, in de manier waarop u uw standpunt tegen het migratiepact verdedigde, hoor ik de klanken van de jaren dertig. Ik stel vast dat u niet bereid bent om lessen te trekken uit wat er tussen 1935-1945 gebeurde met de Joden. Ik stel me de vraag waarom in de jaren dertig nationalistische bewegingen gehandeld hebben zoals ze deden en vooral waarom ze uit die periode geen lessen getrokken hebben voor de aanpak van actuele migratieproblemen."

    "Mensenrechten moeten de basis zijn van de aanpak van menselijke problemen die verscholen zitten achter een migratiebeweging. Internationale samenwerking geeft bovendien de beste garantie voor de oplossing van die problemen", benadrukt Van der Maelen.

    Beeld Photo News
  35. Twitter bericht wordt geladen...

  36. Dewael: "De Roover is als weerman: zegt elke dag iets anders"

    Volgens Dewael is De Roover, die "bijna elke dag op de radio komt tegenwoordig" als weerman Frank Deboosere. "Net als Deboosere vertelt u elke dag iets anders. Dat doet de weerman ook."

  37. Vuye: "Wanneer bezwaren geuit?"

    Hendrik Vuye (V&W) wil weleens weten wanneer N-VA bezwaren geuit heeft tegen het migratiepact. "Want ik, noch iemand anders, heeft die bezwaren gezien."

  38. De Roover herhaalt vraag: "Wanneer goedkeuring op ministerraad?"

    N-VA-fractieleider Peter De Roover blijft zijn vraag herhalen wanneer zijn partij het migratiepact op een ministerraad heeft goedgekeurd.

  39. Hoogdag in Kamer

    Twitter bericht wordt geladen...

  40. Dewael: "Wij volgen onze lijn, u wijkt af van de uwe"

    Dewael benadrukt dat Open Vld steeds hetzelfde standpunt heeft aangehouden over het migratiepact, in tegenstelling tot N-VA. "Wij volgen onze lijn, u wijkt af van de uwe."

  41. Dewinter: "Wel in gezelschap Syrië"

    "Meneer Dewael, als u dit pact tekent dan zal u in het gezelschap verkeren in het gezelschap van Saudi-Arabië, Iran, Syrië, van alle mogelijke dictaturen, totalitaire staten en aanverwanten. Stel u voor", zegt Filip Dewinter (Vlaams Belang). "Ik heb er geen probleem mee, maar u wel. U wilt niet in het gezelschap zijn van Italië, Hongarije, Oostenrijk, Polen, van allerlei democratische Europese landen van de EU. Ik neem daar samen met vele Vlamingen kennis van. U kiest uw vrienden, ik de mijne".

    Beeld Photo News
  42. Dewael: "Wil niet in gezelschap zitten van kanselier van Oostenrijk"

    "Ik wil niet in het gezelschap zitten van de (rechtse) kanselier van Oostenrijk, door ons akkoord niet te geven", zegt Dewael.

  43. De Roover: "Als Dewael ons uit regering wil, moet hij het maar zeggen"

    "Als meneer Dewael N-VA uit de regering wil, moet hij het maar zeggen", reageert De Roover op zijn collega. De Roover vraagt Dewael op welke dag tijdens een ministerraad het akkoord is gegeven voor het migratiepact.

  44. Dewael: "Een partij kan niet zowel binnen als buiten regering staan"

    Dewael herhaalt dat het Belgische standpunt al maanden geleden, op 12 september, werd bepaald. Zowel voor de federale regering als voor de deelstaten. "Dat standpunt is in september genomen, met instemming van alle partijen, solidair. Daar is juridisch geen speld tussen te krijgen."

    Net doordat hij die rugdekking had, is de premier volgens Dewael naar de Verenigde Naties getrokken om het Belgische standpunt uit te spreken.

    "Wie zijn kar keert, moet zijn conclusies maar nemen. Een partij kan niet zowel binnen als buiten de regering staan. Un ministre ferme sa gueule ou démisionne."

    Beeld Photo News
  45. Dewael: "Eigen beleid beter uitbouwen"

    Om de migratieproblematiek aan te pakken, is het belangrijk om samen te werken en met één stem te spreken, zegt Open Vld-fractieleider Patrick Dewael. Het migratiepact is een soort kompas "dat België ook zal toelaten om ons eigen beleid beter uit te bouwen".

  46. Twitter bericht wordt geladen...

  47. Verherstraeten: "Eerste minister slechts één hoedanigheid"

    Een eerste minister heeft geen vijf hoedanigheden, stipt Verherstraeten aan, maar slechts één, die van premier. "Ik nodig u uit om in die hoedanigheid naar Marrakech te gaan", zegt Verherstraeten. Daarmee zet hij N-VA opnieuw in de hoek, dat zei dat de premier in Marrakech enkel namens het parlement, en niet namens de regering kan spreken.

  48. Verherstraeten: "Naast rode ook consequente lijnen"

    De CD&V-fractieleider zet de puntjes nog eens op de i. Het migratiepact zet de grenzen niet open, herhaalt hij. CD&V was, is en blijft voorstander van dat pact. "Naast rode lijnen zijn er ook consequente lijnen."

  49. Verherstraeten: "Als er problemen zijn, dan leg je die op tafel"

    "Als er problemen zijn, dan leg je die op tafel", sneert Verherstraeten naar coalitiepartner N-VA. "Ik heb gehoord over 30 bezwaren, maar ik heb niets gezien, er is niets op tafel gelegd." 

    Verherstraeten haalt ook nog eens uit naar de Facebook-campagne die N-VA dinsdag lanceerde en weer introk. Die campagne getuigde van een fundamenteel gebrek aan menselijkheid en bevatte allerlei leugens, benadrukt hij. "Allemaal fake news, allemaal smakeloos."

    Twitter bericht wordt geladen...

  50. Verherstraeten: "Kunnen migratieproblematiek niet alleen oplossen

    "We kunnen de migratieproblematiek niet alleen oplossen. Internationale samenwerking is een noodzaak om migratiestromen onder controle te houden en illegale migratie tegen te gaan", zegt CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten. "Daarover heeft ons land de afgelopen twee jaar actief mee onderhandeld." Hij wijst erop dat er op vraag van ons land verschillende aanpassingen aan de tekst zijn aangebracht, en somt die op: de soevereiniteit van de landen wordt behouden, er wordt expliciet gesteld dat elk land zijn asiel-en migratiebeleid kan bepalen. 

    "Op vraag van ons land staat ook dat migratie geen specifiek mensenrecht is. Op verzoek van onze regering is er geen sprake van collectieve regularisatie, is er de mogelijkheid om gezinshereniging te beperken." Daarover was in september een akkoord, meneer de eerste minister, en daarover heeft u in september uw woord gegeven."

    Beeld BELGA
N-VA-fractieleider Peter De Roover in het parlement.Beeld BELGA