Pieter Bruegel de Oudere  (tussen 1525 en 1530 – 1569)
Volledig scherm
Pieter Bruegel de Oudere (tussen 1525 en 1530 – 1569) © wikimedia commons

Bruegel was niet van Antwerpen... en ook niet van Brussel

Meer dan tweehonderd wetenschappers van overal ter wereld buigen zich vanaf vandaag over het werk van Pieter Bruegel de Oudere. Voer voor discussie is onder meer de afkomst van de schilder. Want zowel Brussel als Antwerpen, als enkele Limburgse gemeenten claimen Bruegel ‘als een van hen’.

8 reacties

  • peter colson

    5 jaar geleden
    Breughel was een Nederlander ook al zou hij toen bvb in Antwerpen zijn geboren. Men sprak toen van de Nederlanden. Een gebied dat zowat heel België en een stukje Frankrijk (Artois) omvatte. Rubens was trouwens ook geen Antwerpenaar. Hij was een Duitser die geboren was in Siegen waar je vandaag ook een bezoek kunt brengen aan zijn geboortehuis dat als musuem is ingericht.
  • Jean Paul Peelis

    5 jaar geleden
    Ik weet het. Hij is van Marrakesh.
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Dat waren toen de Habsburgse Nederlanden met daarin geheel Nederland, België en Luxemburg, behalve een enclave rond Luik, in het bezit van Karel V. De Nederlanden hadden een relatieve autonomie. Vrijgesteld van de keizerlijke rechtspraak en van financiële verplichtingen jegens Duitsland.
  • Don Tessers

    5 jaar geleden
    Nou dan moet je niet meer moeilijk gaan doen als de man aangetoond in Breda is geboren.
  • Jakke Troost

    5 jaar geleden
    Mijn favoriete schilderen. Kan daar uren naar kijken. Misschien een beetje nostalgie naar oude postkaarten en nieuwjaarsbrieven. Een raam naar vervlogen tijden van de gewone man in zijn natuurlijk biotoop. Toont zelden de decadente of religieuze normen die in die tijd heersten voor een schilder.