Een terugblik: de pieken en dalen van Michel I

Groepsportret bij de eedaflegging in oktober 2014. © Bart Dewaele

Het was niet alleen kommer en kwel met de regering-Michel. Al kwam de bijnaam ‘kibbelkabinet’ ook niet meteen uit de lucht gevallen.

san, wle
 
Tijdlijn

Een terugblik: de pieken en dalen van Michel I

laatste update: 8 december 2018san, wle

Het was niet alleen kommer en kwel met de regering-Michel. Al kwam de bijnaam ‘kibbelkabinet’ ook niet meteen uit de lucht gevallen.

PIEKEN

DALEN

Start in mineur voor de kersverse premier Charles Michel (MR). Zijn regeerverklaring wordt overschaduwd door het gebeuk van de oppositie op de N-VA-ministers. Vooral Theo Francken wordt door de Franstaligen op de korrel genomen omdat hij aanwezig was geweest op het verjaardagsfeestje van Bob Maes, voormalig VU-senator, VMO-oprichter en voor Laurette Onkelinx (PS) bovenal ‘un collaborateur des nazis.’
CD&V doet de discussie over een meerwaardebelasting oplaaien. De Wever beschuldigt de partij ervan ‘de voeten in de spaken te steken’.
De regering bereikt een akkoord over de langverwachte tax shift.
De gelekte ‘horrorlijst’ met CD&V-voorstellen zorgt voor frustratie. Het vertrouwen zit weer onder nul.
De regering pakt uit met een stevig kerstakkoord en treedt doortastend op in de vluchtelingencrisis
Na weer een half jaar gekibbel vraagt Michel ‘meer sereniteit’ in de regering.
de ‘Krisette’: de premier moet zijn beleidsverklaring uitstellen nadat CD&V-vicepremier Kris Peeters wegloopt van de onderhandelingstafel. De partij eist nog altijd een meerwaardebelasting.
Na het aanhoudende geruzie tussen coalitiepartners N-VA en CD&V ondertekenen beide partijvoorzitters een ‘kumbaya-verklaring’.
De verklaring legt de basis voor een nieuwe triomf: een zomerakkoord met een hervorming van de vennootschapsbelasting en de taks op de effectenrekeningen.
Een aantal beslissingen uit het zomerakkoord liggen nog altijd ter discussie. De spanning loopt weer op.
N-VA-staatssecretaris Theo Francken reageert bits op de uitspraak van de premier dat de repatriëringen naar Soedan uitgesteld worden na berichten over folteringen.
In de nasleep van de Soedan-crisis dreigt N-VA-voorzitter Bart De Wever met de val van de regering als de coalitiepartners aansturen op een ontslag van Francken.
Het nieuws over een geheim etentje tussen MR-vicepremier Didier Reynders en Bart De Wever, waarbij ook vervroegde verkiezingen ter sprake kwamen, ligt de premier zwaar op de maag.
Na felle kritiek binnen de MR over de wet rond woonstbetredingen trekt de premier het dossier naar zich toe. De wet wordt later uiteindelijk begraven.
De regering bereikt een zomerakkoord met een arbeidsdeal en een Arco-oplossing. ‘We blijven een hervormingsregering’, zegt Michel.
Het partijbureau van de N-VA noemt de tekst van het Migratiepact ‘héél problematisch’. De nieuwe en meteen ook laatste regeringscrisis van Michel I is een feit.