Leterme ’Als parlement alles blokkeert, dan verkiezingen’

© belga

Maakt de regering-Michel II een kans? Voormalig premier Leterme twijfelt. Als het parlement alles blokkeert, ook zaken waarover al akkoorden bestonden binnen de vorige regering, dan resten alleen vervroegde verkiezingen, denkt hij.

bbd

De afgeslankte regering van Charles Michel heeft de steun van amper een derde van de parlementsleden. Voormalig premier Yves Leterme (CD&V) noemt het niet echt een minderheidsregering want zo’n regering heeft bij de start toch het vertrouwen van een meerderheid dankzij gedoogsteun vanuit de oppositie. Dat is hier niet het geval.

Leterme noemt het een mengvorm tussen een minderheidsregering en een regering in lopende zaken, zo zei hij vanmorgen op Radio 1.

Of die regering nog enige slagkracht zal hebben, hangt af van de naweeën van de breuk van zaterdagavond, zegt hij. Het gekissebis tussen de oude en de nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie, De Block en Francken, gisteren stemt hem weinig hoopvol. ‘Als de partijen zich in het publieke debat erg scherp gaan profileren, dan wordt het moeilijk.’

De regering zal dossier per dossier moeten kijken of ze steun vindt in het parlement – ook voor dossiers waarover eigenlijk al een akkoord bestond in de schoot van de vorige regering.

En als blijkt dat niets nog lukt, kunnen vervroegde verkiezingen nodig worden. Maar leterme pleit daar niet voor. Zeker niet in deze instabiele tijden– waarbij hij onder meer naar de Brexit verwijst.

Hij vindt het de juiste keuze van de regering-Michel II om toch eerst te proberen voor stabiliteit te zorgen in plaats van meteen naar de stembus te willen trekken.

Over het conflict rond het VN-migratiepact zei Leterme dat de VN in de loop van het proces te weinig hebben teruggekoppeld naar de bevolking – iets wat je wel vaker ziet in de wereld van diplomaten en grote instellingen, vindt hij. Men heeft onderschat dat je zorgvuldiger moet tewerkgaan als het over migratie gaat, gelet op de groeiende onrust in vele landen rond begrippen als identiteit, migratie, grenzen.

En ook in ons land is het niet vlekkeloos gelopen. Leterme weet dat het dossier meermaals gevalideerd was door kabinetsleden. ‘Maar als het echt belangrijk is, had men het best eens afgetoetst binnen de regering.’