UZ Gent transplanteert voor het eerst in België baarmoeder

Het team chirurgen van de UZ Gent betrokken bij de baarmoedertransplantatie © BELGAONTHESPOT

Artsen van het UZ Gent hebben voor het eerst in België een baarmoeder getransplanteerd, zodat een vrouw ondanks een genetische afwijking toch zwanger kan worden. De ingreep verliep probleemloos en de vrouw stelt het goed, meldt het ziekenhuis maandag.

pvm

Bij de transplantatie, die wereldwijd nog maar negen keer werd uitgevoerd, wordt de baarmoeder van een overleden patiënt overgenomen. De artsen staan nu voor de opgave om ervoor te zorgen dat het donororgaan niet wordt afgestoten. Zonder complicaties kan de patiënt over een jaar zwanger worden.

Het UZ Gent verwijderde bij een hersendode patiënt de baarmoeder, om die bij een jonge vrouw met het Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-Syndroom in te planten. Dat is een aangeboren aandoening waarbij vrouwen worden geboren zonder vagina en met een onderontwikkelde baarmoeder. In België worden jaarlijks gemiddeld vijftien vrouwen met die aandoening geboren.

In 2016 startte het UZ Gent de zoektocht naar een geschikte patiënt. De operatie verliep zonder complicaties en het artsenteam zal nu medicatie toedienen om afstoting tegen te gaan. Indien de baarmoeder door het lichaam van de patiënt aanvaard wordt, zal die met IVF over een jaar zwanger worden van haar eigen kind.

Daarna wordt de baarmoeder terug verwijderd, omdat de medicatie die nodig is om het immuunsysteem te onderdrukken op termijn ook toxisch kan worden.