‘Vertrouwensstemming is de gewoonte’, zegt juridische dienst Kamer

© BELGA

De juridische dienst van de Kamer zegt dat een vertrouwensstemming de gewoonte is. ‘Hoewel ze juridisch niet afdwingbaar is, bestaat er een grondwettelijke gewoonte om ook naar aanleiding van een wijziging van de samenstelling of programma van de Kamer een regeringsverklaring of -mededeling te doen. Het hangt evenwel af van de draagwijdte. Hierna volgt een debat of vertrouwensstemming.’

Wim Winckelmans

Volgens een juridische nota van de diensten van de Kamer, die er kwam op de vraag van Groen, is het wel degelijk het gebruik dat premier Charles Michel (MR) opnieuw het vertrouwen vraagt, nu zijn regering na het vertrek van de N-VA grondig is herschikt. Ook bij andere regeringsherschikkingen was er telkens een vertrouwensstemming wanneer twijfel ontstond of de regering nog wel het vertrouwen genoot.

Ook de minderheidsregeringen Eyskens in 1958 en Tindemans in 1974 vroegen het vertrouwen. De nota ligt straks op tafel bij de gesprekken van premier Michel met de fractieleiders over de toekomstplannen van zijn regering.

‘Ons is het niet te doen om de procedure, wel om het project. We mogen geen half jaar verkwisten. Koopkracht en klimaat zijn ook onze prioriteiten, maar dan moet er wel heel wat veranderen', reageert Groen-fractieleider Kristof Calvo. 'Om tot een werkbare samenwerking te komen, is het wel belangrijk dat de premier open en eerlijk is over zijn plannen.’

2018-0268 - Herschikking Regering.nl by De Standaard on Scribd

Deze ministers van Zweedse coalitie halen eindstreep

© Photo News

Slechts zes ministers die al bij het begin van de Zweedse coalitie de eed aflegden, zullen ook effectief afzwaaien. Ook sterkhouder Didier Reynders is er nu niet meer bij.

 
Federale regering

Slechts handvol ministers van
Zweedse coalitie haalt eindstreep

 2019wle

Slechts zes ministers die al bij het begin van de Zweedse coalitie de eed aflegden, zullen ook effectief afzwaaien. Ook sterkhouder Didier Reynders(MR)  is er nu niet meer bij.  

De grootste schok kwam er uiteraard in december 2018, toen na de crisis over het Marrakechpact in één keer alle N-VA ministers opstapten. Maar ook daarvoor en daarna was het al een komen en gaan van mensen. Bevoegdheden werden zo vaak herschikt dat eigenlijk alleen Marie-Christine Marghem en Daniël Bacquelaine hun portefeuille onveranderd zagen.

Een van de nieuwkomers die er zo bij kwam was Sophie Wilmes, die in 2015 de portefeuille van toenmalig begrotingsminister Hervé Jamar overnam.  Na het vertrek van Michel werd ze de eerste vrouwelijke premier van dit land.

Op onderstaande foto ziet u wie er in 2014 bij was - het lijkt een document uit een ander tijdperk. Klik op de rode of groene bollen om te zien welk parcours deze ministers hebben afgelegd.