‘Mars tegen Marrakech’ mag niet doorgaan in Brussel

Archiefbeeld: KVHV-studenten tijdens een college © Belga

Verschillende rechtse groeperingen hadden een aanvraag ingediend om zondag een ‘Mars tegen Marrakech’ te houden. Minister-president van Brussel Rudi Vervoort (PS) en burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) laten weten dat de mars niet mag doorgaan op hun grondgebied. De organisatoren leggen zich niet neer bij die beslissing.

mg

Een aantal rechtse verenigingen, waaronder studentenverenigingen KVHV en NSV, Schild en Vrienden, Voorpost en Vlaams Belang Jongeren, willen zondag een ‘Mars tegen Marrakech’ organiseren als protest tegen het VN-Migratiepact dat maandag in Marrakech formeel is aangenomen. Het Migratiepact wordt door de Algemene Vergadering van de VN in New York op 19 december formeel goedgekeurd.

'In de Gewestelijke Veiligheidsraad heeft de burgemeester van Brussel gemeld dat hij van plan was de voor zondag geplande betoging te verbieden, op basis van informatie die werd bezorgd door de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene', melden Vervoort en Close in een gezamenlijk persbericht. 'Daaruit blijkt dat de manifestatie zich naar andere zones kan verspreiden. De minister-president zal daarom elke betoging verbieden in het hele gewest.'

Dit verbod heeft ook gevolgen voor andere voor zondag geplande betogingen, zoals de tegenbetoging. 'De burgemeester en de minister-president roepen de betogers op contact op te nemen met de politiediensten om hun actie in alle sereniteit te verplaatsen.'

Filip Brusselmans, woordvoerder van de Mars Tegen Marrakesh, laat weten dat de verschillende organisties zich niet neerleggen bij de beslissing tot verbod. De organisatoren bekijken of het mogelijk is om een spoedprocedure op te starten bij de Raad Van State.

Politieke crisis

De federale regering struikelde zaterdag over het Migratiepact. De N-VA vond geen medestanders om de beslissing om het pact goed te keuren terug te draaien. Er restte de partij niets anders dan de enig mogelijke conclusie te trekken: exit uit de regering.

Daarop herschikte de premier Charles Michel zijn regering. Pieter De Crem (CD&V) en Philippe De Backer (Open VLD) promoveerden van staatssecretaris tot minister en de portefeuilles van de N-VA-excellenties werden verdeeld.

N-VA en de oppositiepartijen sturen nu aan op een vertrouwensstemming in het parlement over die nieuwe oranje-blauwe minderheidsregering.