Direct naar artikelinhoud
Armoede

Eén op de zeven Belgische kinderen leeft in armoede

Beeld Thinkstock

15 procent van de Belgische kinderen, bijna één op de zeven, leeft in armoede. Dat blijkt uit een studie van oud-sp.a-minister Frank Vandenbroucke (Universiteit van Amsterdam) en Anne-Catherine Guio (Institute of Socio-Economic Research). Er zijn echter grote regionale verschillen in ons land.

15 procent van de kinderen in België leeft in ‘materiële deprivatie’ (zie kader). De overgrote meerderheid van die kinderen leeft in het Brussels Gewest en in Wallonië. In Brussel leeft zo maar liefst 29 procent (bijna 1 op 3) in deprivatie, in Wallonië heeft 22 procent (bijna 1 op 4) van de kinderen het moeilijk. In Vlaanderen gaat het om maar 8 procent. De voornaamste oorzaken zijn een te laag (of geen) gezinsinkomen, een laag opleidingsniveau van de ouders of schulden en hoge woonkosten.

Wanneer is een kind gedepriveerd?

Kinderen worden als gedepriveerd beschouwd als minstens drie essentiële zaken ontbreken in hun ontwikkelingen. Voorbeelden zijn: het dagelijks eten van groenten en fruit, een voldoende verwarmde woning en minstens één keer per jaar op vakantie gaan.

Europese verschillen

“De cijfers zijn vergelijkbaar met Frankrijk, maar liggen hoger dan die van de andere buurlanden”, zegt onderzoekster Anne-Catherine Guio. “Als we de drempel voor deprivatie nog verhogen naar bijvoorbeeld vijf criteria, vergroot de kloof met onze buurlanden nog verder.”

Bijna één op de drie Brusselse kinderen leeft in armoede, in Wallonië bijna één op de vier

Vlaanderen bevindt zich in de Europese ranking in de kopgroep van het peloton, samen met Slovenië en Zwitserland. Wallonië zit met onder andere Kroatië, Malta, Polen en het Verenigd Koninkrijk in de middenmoot. De kinderarmoede in Brussel noemen de onderzoekers "ernstig”  en is vergelijkbaar met probleemlanden als Spanje, Italië en Litouwen.