Direct naar artikelinhoud
Staking

Nationale actiedag vakbonden: hier ondervindt u vandaag hinder door de staking

Nationale actiedag vakbonden: hier ondervindt u vandaag hinder door de staking
Beeld Joel Hoylaerts / Photonews

Vandaag organiseren de vakbonden een nationale actiedag. Onvrede over de pensioenmaatregelen van de regering, het mislukt overleg over de zware beroepen en de groeiende onrust over de koopkracht zullen tot een “stakingsgolf” leiden die over het land rolt, zo maken de bonden zich sterk. Een overzicht van de hinder die dat met zich zal meebrengen.

De lijst met bedrijven waar actie zal worden gevoerd, groeide de voorbije dagen steeds maar aan. De vakbonden toonden zich eerder deze week “verrast” door de grote stakingsbereidheid bij de werknemers. Het kan gaan om de organisatie van extra ondernemingsraden, het uitdelen van pamfletten, het opzetten van stakingsposten en het neerleggen van het werk. In Wallonië is ook sprake van het afsluiten van wegen en industriezones.

Lees ook

Lees ook
Beeld AP

Lage lonen profiteren niet van gestegen koopkracht

Industrie

Vooral in de industriële sectoren - zoals de voeding, metaal en textiel - zullen heel wat bedrijven verminderde of geen productie kennen. 

Er wordt gestaakt in meer dan 260 metaal- en textielbedrijven. In vele andere honderden bedrijven wordt op een andere manier actiegevoerd, zegt William Van Erdeghem, voorzitter van ACV Metea. “Door petities, ondernemingsraden, contacten met de werkgevers, manifestaties enzovoort.” Enkele grote metaal- en textielbedrijven waar volgens de bonden wordt gestaakt: Volvo Cars en Trucks in Gent, Ontex in Eeklo, Dana en Bombardier in Brugge of Asco in Zaventem. 

In de fabriek van Coca-Cola in Wilrijk liggen de productie en de distributie volledig stil. Dat bevestigt de socialistische vakbond ABVV Horval Antwerpen. Bij de bedienden wordt er wel gewerkt.

In de voedingsnijverheid wordt daarnaast gestaakt bij AB InBev in Leuven en Hoegaarden, brouwerij Haacht in Boortmeerbeek, Danone in Rotselaar, Campina in Aalter, Coca-Cola in Gent, het Delhaize-depot in Ninove en koekjesbakker Lotus Bakeries in Lembeke en Kaprijke, in het depot van warenhuisgroep Colruyt in Halle en bij Kellogg’s in Zaventem. In de Tiense Suikerraffinaderij zijn onvoldoende lijnen beschikbaar om de verpakking te garanderen. Bij retailer Java in Rotselaar dreigt de levering van food, non-food en diepvriesproducten aan OCMW-ziekenhuizen, gevangenissen en vakantiecentra in het gedrang te komen.

In het Gentse havengebied staan piketten en wordt de ringweg geblokkeerd. In de vroege ochtend werd hier een actievoerder aangereden door een vrachtwagen. De man raakte gewond aan het been. “Op basis van de info waar we over beschikken, gebeurde de aanrijding niet opzettelijk en was er zeker geen agressie mee gemoeid”, klinkt het bij de scheepvaartpolitie. 

In de haven van Antwerpen zijn geen werkonderbrekingen gepland. Er zullen wel pamfletten worden uitgedeeld. In de grote chemiebedrijven in het Antwerpse zal wel worden actie gevoerd. Er is sprake van werkonderbrekingen bij onder meer Agfa, Borealis, Evonik en Arlanxeo in Zwijndrecht (het vroegere Lanxess). 

Volvo Cars in Gent.Beeld BELGA

Verkeer

In Gent zijn er verkeersblokkades die hinder veroorzaken. Vanaf 7.45 uur werd de John F. Kennedylaan een tijdlang volledig bezet, met lange files als gevolg. Ook de Meulestedebrug aan de Muide wordt sinds vrijdagochtend geblokkeerd. “Die houden we nog tot 13 uur bezet”, zegt Angeline Van Den Rijse, algemeen secretaris van het ABVV. Er staan lange files daar in de buurt en op de Wiedauwkaai. 

Filterblokkades hebben ook korte tijd hinder veroorzaakt aan de E313 en 314, aan de afritten in Lummen en Zolder-Terlaemen in Heusden-Zolder. De acties zorgden een tijdlang voor een moeilijke doorgang voor bestuurders. De filterblokkades zijn ondertusen afgelopen.

Openbaar vervoer

Spoorreizigers ondervinden vrijdagochtend zoals verwacht geen hinder van de actiedag. Ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verwacht geen hinder door de acties.

Bij openbaarvervoermaatschappij De Lijn is er vrijdagochtend wel aanzienlijke hinder. “Er is hinder op de stads- en streeklijnen in heel Vlaanderen”, zegt Sonja Loos van De Lijn aan de VRT. “Vooral in Antwerpen en Gent is er hinder voor trams en bussen, maar in heel wat regio’s zijn ook de streeklijnen verstoord.”

Het gaat om de regio’s Mechelen, Turnhout, Aalst, Leuven, de druivenstreek, het Pajottenland en het Hageland en de hele provincie Limburg. 

Twitter bericht wordt geladen...

Archiefbeeld ter illustratie.Beeld BELGA

Luchthaven

Op Brussels Airport verloopt voorlopig alles vlot. Er zijn geen problemen bij de check-in, het afleveren van de bagage of de controles. “Alles verloopt normaal en is onder controle”, aldus een woordvoerster.

In het kader van de actiedag hadden de vakbonden de werknemers van de bagage-afhandelaars opgeroepen deel te nemen aan de staking. De socialistische transportvakbond had een ruime deelname voorspeld. “Er wordt inderdaad gestaakt. Maar er is voldoende personeel om de operaties uit te voeren”, aldus een woordvoerster van de luchthaven. 

Reizigers waren door de luchthaven geadviseerd enkel met handbagage te reizen.

Luchthaven
Beeld Photo News

Het vrachtverkeer op Brucargo ondervindt wel stevige hinder door de nationale actiedag. Bij de vertrekkende vluchten zijn er acht van de twaalf vluchten afgelast. Nog twee vluchten hebben vertraging voor het opstijgen. Bij de aankomende vluchten is de hinder even groot, want zeven van de elf vluchten die op Brucargo moesten landen zijn daar afgelast.

Onderwijs

De openbare sector zou weinig hinder ondervinden van de actiedag. Maar in het stedelijk onderwijs in Antwerpen zullen sommige scholen dichtblijven, bevestigt het scholennet. Dat zou vooral het geval zijn voor het kleuter- en basisonderwijs. Naar schatting één op de vier zou er dicht blijven. Opvang voor de kinderen is verzekerd, ouders worden ook vooraf verwittigd. 

Gemeentelijke diensten

De vuilnisophaling in Brussel is verstoord. “De ophaling kon grotendeels doorgaan, maar een stakingspost bij de verbrandingsoven verhindert de vuilniswagens om het afval af te laden, waardoor de volgende rondes in het gedrang komen”, zegt woordvoerder Etienne Cornesse van Net Brussel. 

Ook in Antwerpen is er een grote impact op de huisvuilophaling. De containerparken zijn gesloten. 

Nog in Antwerpen is 1 op de 4 stedelijke basisscholen dicht. Er is wel opvang voor de kinderen die toch naar school gekomen zijn. Ook enkele stedelijke musea zijn gesloten.

Post

Bij bpost wordt geen actie verwacht. “Wij verwachten dus ook geen structurele impact”, laat woordvoerster Barbara Van Speybroeck aan de VRT weten.

Blokkades

De vakbonden zullen op sommige plaatsen samenkomen. Dat is onder meer het geval in Brussel aan het Verbond van Belgsiche Ondernemingen (VBO) om 11.00 uur. De bonden trekken ook door de Leuvense binnenstad. Er zal geld voor goede doelen worden opgehaald. Ook in het Gentse zijn er verscheidene militantenbijeenkomsten, onder meer in de haven.

In Wallonië is er sprake van 24 urenstakingen in de regio van Charleroi en Luik. Zo zal de industriezone van Courcelles worden geblokkeerd. Ook elders in het zuiden van het land is sprake van stakingen en blokkades van industriezones

Blokkering van de industriële zone van Courcelles door de ‘gele hesjes’ vorige maand.Beeld Photo News

Waarom actie?

Er is onvrede bij de werknemers over de pensioenmaatregelen van de regering, het mislukt overleg over de zware beroepen en de groeiende onrust over de koopkracht. Dat laatste is vooral de laatste weken gegroeid, onder invloed van de acties van de ‘gele hesjes’. “Het is een zweer die begint open te barsten”, omschrijven de vakbonden de groeiende eis om meer koopkracht.

Kop van Jut bij de werknemers zijn niet alleen de regering, maar ook de werkgevers. Het afspringen van het overleg over de zware beroepen wordt hen zwaar aangerekend. Daarom ook dat de metaal-, textiel- en voedingsbedrijven voorop lopen in de actie van morgen. De werknemers in die bedrijven oefenen zwaar werk uit - bijvoorbeeld in diepvriestemperaturen - en tillen zwaar aan het mislukt overleg over de zware beroepen.

Het kernkabinet praat zaterdag om 9.30 uur met vakbonden en werkgevers, verenigd in de zogeheten Groep van Tien, over de sociale en economische thema’s van het moment.