Direct naar artikelinhoud
Kernenergie

Kerncentrale Doel 4 twee dagen sneller heropgestart

Kerncentrale Doel 4 twee dagen sneller heropgestart
Beeld © Bart Leye

Kernreactor Doel 4 hangt opnieuw aan het elektriciteitsnet. Tegen het weekend moet de centrale met een vermogen van 1.000 megawatt (MW) opnieuw op volle kracht draaien, meldt uitbater Engie Electrabel. Dat is twee dagen vroeger dan gepland.

Afgelopen weekend gaf de nucleaire waakhond FANC groen licht voor de heropstart van de reactor, waarop Electrabel de heropstart aanvatte, twee dagen vroeger dan gepland.

"De geleidelijke terugkeer van Belgische kerncentrales op het elektriciteitsnet zet zich voort", zegt Engie. Met de geplande herstart van Doel 4 zal de teller op drie producerende kerncentrales staan. Ook Doel 3 en Tihange 1 draaien momenteel. De vier andere produceren momenteel geen stroom omwille van onderhoud of reparaties.

Doel 4 werd deze zomer stilgelegd nadat er betondegradatie was vastgesteld in de reactor. "Dat probleem is nu verholpen en dus kan de reactor opnieuw op een veilige manier worden uitgebaat", meldde het FANC. Er was eerder onzekerheid of de stroomvoorziening in België wel houdbaar zou zijn in de winter.