Direct naar artikelinhoud

Iers parlement keurt recht op abortus goed

Ieren vieren het officiële resultaat van het Ierse abortusreferendum in mei van dit jaar, waar een grote meerderheid overtuigend stemde tegen de afschaffing van het verbod op abortus.Beeld AFP

Het Ierse parlement heeft gisterenavond de abortuswet goedgekeurd, acht maanden na een historisch referendum waarbij een meerderheid van de bevolking zich uitsprak tegen het grondwettelijk verbod op zwangerschapsonderbreking. 

Het Ierse parlement startte de besprekingen van de wetteksten in oktober en gisterenavond zette de Senaat het licht op groen. De president moet nu nog zijn handtekening zetten. Premier Leo Varadkar tweette na afloop van de stemming over "een historisch moment voor de vrouwen in Ierland". 

Referendum

De wet geeft vrouwen het recht om hun zwangerschap tot twaalf weken na de bevruchting te onderbreken. Later kan ook nog maar dan zijn er wel voorwaarden aan verbonden, zoals ernstige risico's voor de gezondheid van moeder of baby.

De wet komt er na een referendum eind mei, waarbij meer dan 66 procent van de Ieren zich uitsprak tegen het grondwettelijk verbod. Waarnemers spraken toen van een culturele ommekeer, want het land heeft een streng-katholieke traditie. Drie jaar geleden werd ook al het homohuwelijk goedgekeurd in Ierland.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...