LIVE. Nationale actiedag: Vakbondsleden bekladden VBO-gebouw in Brussel

© BELGA

Na de gele hesjes is het vrijdag aan de rode, blauwe en groene hesjes om op straat te komen. Overal in het land voeren de vakbonden actie tegen de pensioen-, eindeloopbaan- en loonplannen van de regering en de werkgevers.

pvm

    Avondspits ook verstoord bij De Lijn

    © BELGA

    De dienstregeling van de bussen en trams van De Lijn blijft vrijdag ook tijdens de avondspits verstoord door de vakbondsacties. De hinder is het grootst in de provincie Antwerpen.

    'Op stads- en streeklijnen over heel Vlaanderen rijden beduidend minder bussen. Dat zal ook vanavond zo blijven', meldt de openbaarvervoermaatschappij in een persbericht.

    In de provincie Antwerpen is niet alleen het stadsnet van Antwerpen zwaar verstoord, ook voor de streeklijnen is dat het geval. Het aantal trams dat uitrijdt, zal beperkt zijn. Wie vanavond naar het Sportpaleis afzakt voor het event 'Garden of Madness' van Tomorrowland en het dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, houdt dan ook best een alternatief vervoersmiddel achter de hand.

    In Gent rijden de stadslijnen na 20 uur niet meer uit. Het nachtnet is wel operationeel. De nachtlijnen N5, N70 en N76 rijden vrijwel normaal en op de lijnen N1, N2, N3, N4 en N17 vallen een aantal ritten weg.

    Voorts zal ook het nachtnet van de regio Leuven 's avonds en 's nachts verstoord zijn. Ook op de grote, drukke assen zoals Aalst-Brussel (lijn 214), Brussel-Leuven (bundels 358 & 317-318), Leuven-Tienen, Leuven-Diest blijft het aanbod ernstig verstoord.

    Andere regio's met sterk verstoorde dienstverlening zijn Mechelen, Turnhout, Aalst, Sint-Niklaas, Leuven, de Druivenstreek, het Pajottenland en het Hageland. In Limburg rijdt zowat de helft van de bussen. In West-Vlaanderen is er hinder in de regio Oostende en in Kortrijk en Brugge. Elders is de situatie ze vrijwel normaal. Bij de Kusttram is ongeveer de helft van de chauffeurs uitgereden.

    De Lijn raadt de reizigers aan voor vertrek de website te raadplegen.

    Brussels Airport: 'Kom vrijdag enkel met handbagage'

    © Photo News

    Na de gele hesjes is het vrijdag aan de rode, blauwe en groene hesjes om op straat te komen. Overal in het land voeren de vakbonden actie tegen de pensioen-, eindeloopbaan- en loonplannen van de regering en de werkgevers. Een overzicht van de hinder.

    De actiedag van de vakbonden tegen het regeringsbeleid leidt op heel wat plaatsen tot een staking. Alle sectoren zullen getroffen worden. De vakbonden zeggen zelf ‘verrast’ te zijn door de grote stakingsbereidheid bij de werknemers. Maar waar wordt vrijdag overal gestaakt?

    Metaal- en voedingsindustrie

    Enkele grote metaal- en textielbedrijven waar vrijdag volgens de bonden zal worden gestaakt zijn Volvo Cars en Trucks in Gent, Ontex in Eeklo, Dana en Bombardier in Brugge of Asco in Zaventem. Ook in de voedingsnijverheid zal worden gestaakt. Dat zou bijvoorbeeld het geval zijn bij AB InBev in Leuven, Campina in Aalter, Coca-Cola in Gent, het Delhaize-depot in Ninove en koekjesbakker Lotus Bakeries in Lembeke en Kaprijke. Lotus Bakeries levert met voorzitter Jan Vander Stichele de voorzitter van de federatie van de voedingsindustrie.

    NMBS

    Spoorreizigers zullen normaal geen hinder ondervinden van de actiedag. Er is geen stakingsaanzegging ingediend voor het spoor, aldus ACOD-secretaris Ludo Sempels. Dat wordt bevestigd bij de NMBS. ‘Als er al hinder zou zijn, zal die zeer beperkt zijn’, klinkt het. 'Maar het kan natuurlijk altijd dat hier en daar mensen meestappen in de betoging', zei woordvoerder Dimitri Temmerman donderdag. 'Sinds begin dit jaar kunnen wij een alternatieve dienstregeling voor het spoor uitwerken. Maar dat is nog niet nodig.'

    De Lijn

    In tegenstelling tot de NMBS is er bij De Lijn wel hinder. ‘Vooral in de grote steden ondervindt De Lijn hinder. In Antwerpen en Gent rijden zelfs 'beduidend' minder trams en bussen’, aldus De Lijn op haar website, waar alle hinder wordt bijgehouden.

    Er zullen ook minder trams rijden naar het Sportpaleis, waar Dimitri Vegas en Like Mike vrijdagnacht optreden. Het Sportpaleis raadt aan om, indien mogelijk, ander vervoer te overwegen, zoals de fiets.

    De MIVB of het openbaar vervoer in Brussel verwacht dat de hinder miniem zal zijn. ‘Wij kregen geen stakingsaanzegging binnen’, zegt woordvoerder Guy Sablon. ‘Maar het kan altijd dat door een manifestatie in Brussel ons netwerk verstoord raakt.’

    Brussels Airport

    De actiedag van de vakbonden veroorzaakt vooralsnog geen hinder op Brussels Airport. Er zijn geen problemen bij de check-in, het afleveren van de bagage of de controles. 'Alles verloopt normaal en is onder controle', aldus een woordvoerster.

    Toch adviseert de luchthaven reizigers om enkel met handbagage te reizen. In het kader van de actiedag hadden de vakbonden namelijk de werknemers van de bagageafhandelaars opgeroepen deel te nemen aan de staking. De socialistische transportvakbond had een ruime deelname voorspeld. 'Er wordt inderdaad gestaakt. Maar er is voldoende personeel om de operaties uit te voeren', aldus een woordvoerster van de luchthaven.

    Stad en onderwijs

    Het is momenteel nog onduidelijk of er vrijdag ook hinder zal zijn door stakingen bij stadsdiensten of in scholen. In Antwerpen zullen de stadsdiensten wellicht verstoord zijn. De stad vraagt om huisvuil een week extra binnen te houden, omdat de ophaling mogelijk verstoord is.

    Het Gemeenschapsonderwijs durft nog niet te zeggen hoe fel de stakingsoproep de scholenwerking zal verstoren. Volgens het stedelijk onderwijs zal een op de vier basisscholen in Antwerpen gesloten zijn.

    Het Go-ondewijs stelt ouders in Vlaanderen gerust. ‘We kunnen de ouders geruststellen: in het meest extreme geval dat een school zou gesloten zijn omdat iedereen meestaakt, worden de ouders van tevoren verwittigd.’

    Het Katholiek Onderwijs laat weten dat het koffiedik kijken is wat de impact zal zijn van de stakingsoproep.

    Politie

    De politie zal vrijdag minder politietaken kunnen uitvoeren. ‘Wij staken zelf niet mee, maar we zullen onze mensen wel naar de gevangenissen moeten sturen om daar de stakende cipiers te vervangen’, zegt Vincent Houssin van de politievakbond (VSOA) aan Het Nieuwsblad.

    Geen cashprobleem

    Er zullen vrijdag ook geen waardetransporten plaatsvinden. De directies van de beveiligingsbedrijven G4S en Loomis hebben beslist alle ritten te schrappen. Volgens Guido Verbeek, algemeen directeur van G4S, gaat het om 200 à 250 ritten.

    De schrapping van alle waardetransporten komt net voor het eerste weekend van de zondagsopeningen in de aanloop naar de kerst- en nieuwsjaarsdagen. Volgens Verbeek zal dit niet leiden tot een cashtekort aan de bankautomaten. 'We hebben de staking de voorbije dagen ingepland', is te horen.

    Gentse haven

    Regionaal gezien ligt in Vlaanderen een zwaartepunt in de Gentse havenregio. Daar wordt gestaakt in verscheidene grote bedrijven en de bonden plannen een bezetting en een filterblokkade van twee cruciale verkeersknooppunten in de haven.

    De 24 urenactie begon vrijdag om 5 uur. ‘Er komen stakerspiketten aan onder andere Volvo Cars, Volvo Trucks en Honda. De stakingsbereidheid is zo groot dat alle grote bedrijven, ook ArcelorMittal, plat zullen liggen. Voor de duidelijkheid: wie wil werken, zullen we de toegang niet ontzeggen’, zegt Marc Staelens van het socialistische ABVV Metaal.

    Antwerpse haven

    In de haven van Antwerpen zijn dan weer geen werkonderbrekingen gepland. Er zullen wel pamfletten worden uitgedeeld. In de grote chemiebedrijven in het Antwerpse zal wel worden actie gevoerd. Er is sprake van werkonderbrekingen bij onder meer Agfa, Borealis, Evonik en Arlanxeo in Zwijndrecht (het vroegere Lanxess).

    VBO

    De werkgeversorganisatie VBO gaat vrijdag ook iets merken van de actieweek. De drie vakbonden organiseren een gezamenlijke protestactie voor het hoofdkwartier van het VBO. Om de werkgevers duidelijk te maken dat de vakbonden vragende partij zijn voor een ‘echte’ loonopslag. Begin volgend jaar moet het tweejaarlijkse interprofessioneel loonoverleg opnieuw beginnen.