Direct naar artikelinhoud
Start-ups

VRT investeert in jonge mediabedrijven

Paul Lembrechts, CEO van de VRT.Beeld belga

De openbare omroep en de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV) willen het Vlaamse media-ecosysteem een boost geven. Beide partners brengen elk vijf miljoen euro samen in het nieuwe investeringsfonds Media Invest Vlaanderen. Dat fonds wil veelbelovende jonge mediabedrijven helpen een internationale doorbraak te forceren. 

Aan start-ups geen gebrek in Vlaanderen. Ook in de mediasector zijn er heel wat jonge ondernemers met innovatieve ideeën te vinden. Alleen hebben die het heel moeilijk om hun bedrijf door te laten groeien naar het internationale niveau. Media Invest Vlaanderen moet daar verandering in brengen. Het fonds zal elk jaar 4 à 5 veelbelovende projecten selecteren die niet alleen financieel maar ook op het vlak van know how een forse duw in de rug zullen krijgen. Hoeveel financiële steun elk project afzonderlijk kan krijgen is niet vooraf bepaald. “Dat bekijken we geval per geval”, zegt Roald Borré van PMV. “Natuurlijk zijn onze middelen niet onbeperkt. Maar als een bedrijf waar we echt in geloven pakweg twintig miljoen euro nodig heeft dan zullen we er via onze externe partners alles aan doen om dat bedrag samen te krijgen.” 

De vijf miljoen euro die de VRT in het fonds stopt haalt de openbare omroep uit zijn eigen vermogen dat momenteel 275 miljoen bedraagt. De investeringen in Media Invest Vlaanderen gaan dus niet ten koste van de televisie -en radioactiviteiten van de VRT. “Bijdragen aan het media-ecosysteem is een van onze taken”, legt CEO Paul Lembrechts uit. “De oprichting van Media Invest Vlaanderen is één van de manieren waarop we dat willen doen.” Over de resultaten die ze op termijn willen voorleggen doen beide partners liever geen uitspraken. Alleen dit: “We doen dit zeker niet met het oog op financiële winstmaximalisatie”, klinkt het. “Maar het zou wel een ontgoocheling zijn mocht er binnen een paar jaar geen enkele return zijn.” 

‘Het zou een ontgoocheling zijn mocht er binnen een paar jaar geen enkele return zijn’
Paul LembrechtsCEO VRT