Direct naar artikelinhoud
Muziek

‘Blurred Lines’ is plagiaat: het lijkt te veel op ‘Got To Give It Up’ van Marvin Gaye

Een beeld uit de videoclip van ‘Blurred Lines’.

Na een juridisch gevecht van ruim vijf jaar heeft een federale rechter in Californië eindelijk een definitieve uitspraak gedaan in de plagiaatzaak rond de hit ‘Blurred Lines’ (2013) van Robin Thicke en Pharrell Williams. Het liedje lijkt volgens de rechter dusdanig op ‘Got To Give It Up’ (1977) van Marvin Gaye dat gesproken mag worden van plagiaat.

Thicke en Williams moeten in totaal een kleine vijf miljoen dollar aan schadevergoeding betalen aan de familie Gaye, die de zaak kort na het verschijnen van ‘Blurred Lines’ aanspande. Ook hebben de erven-Gaye recht op de helft van de royalty’s over het nummer.

Het zag er al langer naar uit dat de zaak Thicke en Williams miljoenen zou gaan kosten. Al in maart 2015 werd de familie in het gelijk gesteld door een jury. Destijds luidde het vonnis dat Thicke en Williams, naast de helft van de royalty’s, 7,3 miljoen dollar aan schadevergoeding moesten betalen.

Het duo ging in hoger beroep, waarop de rechter de schadevergoeding in 2016 bijstelde naar 5,3 miljoen dollar. Ook dat bedrag vonden Thicke en Williams onredelijk hoog. De rechter erkende namelijk dat ze Gaye “niet bewust hadden gekopieerd”, maar dat het liedje wel “zwaar beïnvloed” is door dat van Gaye.

Ruim 200 muzikanten, onder wie leden van rockbands als Weezer, The Black Crowes en Fall Out Boy, steunden Thicke en Pharrell. In een schriftelijke verklaring spraken ze hun bezorgdheid uit over het feit dat de rechter het “creëren van nieuw werk geïnspireerd door ouder werk strafbaar wil stellen”. Dit zou het “creatieve proces” in gevaar brengen.

De federale rechter nam de zaak in maart van dit jaar opnieuw in overweging, maar het vonnis is in hoofdlijnen intact gebleven: alleen het totale bedrag aan schadevergoeding pakt nog iets lager uit: ruim 4,9 in plaats van 5,3 miljoen dollar.

De rapper T.I., die in het nummer te horen is en ook was aangeklaagd, werd al in een eerder stadium vrijgesproken, net als de platenlabels van Thicke en Williams.