Direct naar artikelinhoud
Journalistiek

Op de valreep haalt De Correspondent 2,2 miljoen euro op en kan Amerikaanse tak opzetten

Ernst-Jan Pfauth (links) en Rob Wijnberg in het metrostation vlak bij hun nieuwe kantoor in Manhattan.Beeld Amy Lombard

Het Nederlandse De Correspondent heeft de benodigde 2,5 miljoen dollar (2,2 miljoen euro) opgehaald om de Amerikaanse tak van het platform op te zetten. Een maand lang werd campagne gevoerd. 

Ongeveer een etmaal voor het verstrijken van de deadline werd het streefgetal van de crowdfunding bereikt. In totaal hebben 43.000 mensen zich als lid van The Correspondent in geschreven.

Het leek er lang op dat het bedrag niet gehaald zou worden. Na drie weken stond de teller op zo’n miljoen euro. Pas toen mediaprofessor en Correspondent-ambassadeur Jay Rosen in The Daily Show verscheen en oprichter Rob Wijnberg bij CNN werd geïnterviewd, raakte de campagne in een stroomversnelling.

Hoofdredacteur Rob Wijnberg en uitgever Ernst-Jan Pfauth wonen al een jaar in New York om daar het voorbereidende werk te doen voor de lancering. Een belangrijk deel daarvan was het vinden van ambassadeurs die hun naam aan The Correspondent wilden verbinden. Dat werden onder meer Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia, David Simon, schrijver van The Wire en The Deuce, DeRay Mckesson, activist van de Black Lives Matter-beweging en Rosanne Cash, muzikant, activist en dochter van.