Direct naar artikelinhoud
Politiek

Michel over de begroting: “Bal ligt niet meer in mijn kamp, maar in dat van het parlement”

Premier Charles Michel.Beeld BELGA

Premier Charles Michel hoopt dat de Belgische begroting volgende week in de Kamer kan worden goedgekeurd, maar “die bal ligt niet meer in mijn kamp, maar in dat van de fracties in het parlement”. Dat zei hij vrijdagochtend bij zijn aankomst op de Europese top in Brussel. “Ik heb de indruk dat het onverantwoordelijk zou zijn van wie de begroting heeft uitgewerkt, om ze daarna niet goed te keuren.”

De Kamer moet volgende week donderdag stemmen over de begroting voor volgend jaar, maar of die wordt goedgekeurd is niet zeker nu de N-VA-ministers ontslag hebben genomen uit de regering. Ex-minister van Financiën Johan Van Overtveldt kon vrijdag in De ochtend nog geen duidelijkheid geven over de houding van zijn partij. “Vraag is of het geheel van de afspraken wordt uitgevoerd of niet”, zei hij. Volgens de N-VA’er is het moment van de waarheid dinsdag: de oppositie met N-VA heeft de premier woensdag in een ordemotie gevraagd om tegen volgende week dinsdag naar het parlement te komen met een regeringsverklaring en om het vertrouwen van de Kamer te vragen.

Ex-minister van Financiën Johan Van Overtveldt kon vrijdag in ‘De ochtend’ nog geen duidelijkheid geven over de houding van zijn partij

Premier Michel legt de goedkeuring van de begroting alvast in het kamp van N-VA en de andere fracties. “Ik heb de indruk dat het onverantwoordelijk zou zijn van wie de begroting heeft uitgewerkt om ze daarna niet goed te keuren”, zei hij vrijdag bij aankomst op de tweede dag van de Europese top. “Dat is de verantwoordelijkheid van de partijen. De bal ligt niet meer in mijn kamp, maar in het kamp van de fracties in het parlement.”

In zijn entourage valt te horen dat Michel van plan is het hele weekend contacten te onderhouden met de partijen over de begroting. “De premier zal het hele weekend hard voort werken om ervoor te zorgen dat de begroting goedgekeurd wordt”, klinkt het. “Hij zal verder contacten leggen met de partijen over het budget.”

Steun

De premier kreeg donderdag op de Europese top naar eigen zeggen “veel steun van collega’s die ervaring hebben met minderheidsregeringen in eigen land”. “De helft van de landen hier aan tafel heeft een minderheidsregering. Dat is dus niet zo uitzonderlijk, maar het is geen traditie in België. Daarom heb ik ook gezegd dat het mogelijk is omdat het maar een paar maanden zou gelden, maar dat is een debat voor het Belgisch parlement.”