Direct naar artikelinhoud
Michel II

Jan Jambon over gedoogsteun aan Michel II: “N-VA kan enkel het integrale Zomerakkoord en de begroting goedkeuren”

Jan Jambon tijdens de laatste dag op zijn kabinet.Beeld Eric de Mildt

Voormalig vicepremier Jan Jambon (N-VA) schept in een interview met De Morgen duidelijkheid over de positie van N-VA bij de nakende stemming van de begroting en het Zomerakkoord. Als het van hem afhangt, keurt zijn partij beiden goed in het parlement.

Dé voorwaarde is wel dat er geen letter verandert aan de compromissen die de regering sloot toen de N-VA nog mee aan tafel zat. Het is de eerste keer dat Jambon, die tot de absolute top binnen de partij hoort, zich expliciet uitspreekt over de steun aan dit minderheidskabinet.

“Vorige week zaterdag heb ik Charles (Michel, TP) al verzekerd dat wij niet tegen alles platte oppositie gaan voeren”, zegt de ex-minister van Binnenlandse Zaken. “Er is zoveel dat wij tot op de laatste komma mee onderhandeld hebben. Die afspraken – zoals het Zomerakkoord en de begroting – moeten dan wel integraal uitgevoerd worden. Niet in stukken en brokken. Want het compromis zit in het hele pakket. Als ze daar aan beginnen morrelen, kunnen wij ons fiat niet geven.”

‘Als ze hun kar 180 graden willen keren in het migratiebeleid, moeten ze niet verwachten dat wij enkel ‘ja’ zullen knikken’

Hij voegt er wel nog aan toe dat ze niet automatisch alles zullen steunen wat Michel II beslist. Zeker het asiel- en migratiebeleid, dat Maggie De Block (Open Vld) weer onder haar hoede neemt, zal de partij met argusogen volgen. Meteen na haar aanstelling kondigde de liberale aan dat ze het asielquotum van vijftig aanvragen per dag zal opheffen. “Als ze hun kar 180 graden willen keren in het migratiebeleid,” waarschuwt Jambon, “moeten ze niet verwachten dat wij enkel ‘ja’ zullen knikken. Zweedse loyauteit hebben wij. Marrakech-loyauteit niet.”

 Vlaamse lijsttrekker provincie Antwerpen

Dat deze regering eind volgende week haalt, wil Jambon niet bevestigen. Hij legt de bal volledig in het kamp van zijn vroegere coalitiepartners Open Vld, CD&V en MR. “Als de regering doet wat wij afgesproken hebben, wil ik graag dat ze verder blijft bestaan. Als ze afwijkt van de afgesproken koers, gaat de regering best zo snel mogelijk naar huis. Het hangt allemaal van hen af.”

De kans is trouwens groot dat Jambon na de verkiezingen het federale niveau verlaat. Bij zijn vertrek vorige zaterdag kreeg hij verrassend veel lof van de andere partijen omdat hij samen met de premier lang probeerde tot een compromis te komen over het migratiepact.

‘Ik ben geen carrièrepoliticus. Waar de partij mij naartoe stuurt, daar ga ik heen’

Nu wordt hij genoemd als de Vlaamse lijsttrekker voor de provincie Antwerpen, wat hem in poleposition brengt voor het Vlaams minister-presidentschap. Zelf wil hij daar nog niet op vooruitlopen. “Voor een man als ik, die uit de Vlaamse Beweging komt, is het minister-presidentschap wel het hoogst haalbare”, zegt hij. “Maar ik ben geen carrièrepoliticus. Waar de partij mij naartoe stuurt, daar ga ik heen.”