Direct naar artikelinhoud
Kanker

Ook jongens krijgen nu HPV-vaccinatie

Ook jongens krijgen nu HPV-vaccinatie
Beeld Hollandse Hoogte / David Rozing

Vlaanderen gaat vanaf september ook jongens inenten tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dat virus veroorzaakt vooral baarmoederhalskanker bij meisjes, maar zo'n kwart van de HPV-kankers komt ook voor bij mannen.

Het humaan papillomavirus is een van de meest besmettelijke seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) die er zijn. Het wordt meestal al vanaf de eerste seksuele contacten doorgegeven en kan naast kanker ook huidaandoeningen en genitale wratten veroorzaken. Bij meisjes gaat het dan vooral om baarmoederhalskanker, bij jongens om keel-, anus- en peniskanker.

Na een advies van de Hoge Gezondheidsraad heeft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) beslist ook jongens te gaan vaccineren. Het gaat om een investering van 6,5 miljoen euro. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits staat achter het vaccinatieprogramma. "Kanker treft elk jaar duizenden gezinnen. Het is dan ook goed dat we het vaccin gratis ter beschikking stellen en ervoor zorgen dat meisjes maar ook jongens worden ingeënt. Zo vermijden we onnodige slachtoffers.”