NICOLAS MAETERLINCK

Gemengde reacties op overlijden Jean-Pierre Van Rossem: "Geniaal maar ook bad boy en provocateur"

Het overlijden van Jean-Pierre Van Rossem maakt heel wat reacties los. Journalisten als Jan Van Rompay en Paul Jambers ontmoetten de man meer dan eens in hun carrière. Onlangs nog gingen zij bij Van Rossem langs voor de documentaire die Peter Boeckx over hem maakte voor Vier. Van Rossem wordt door hen omschreven als een "bad boy", maar ook als kleurrijk mediafiguur.

Oud televisiepresentator Jan Van Rompay mocht Jean-Pierre Van Rossem meermaals ontvangen in zijn tv-shows.  Legendarisch is de aflevering van "Zeker weten", een talkshow van Van Rompay,  waarin Van Rossem Humo-journalist Wilfried Hendrickx de huid vol scheldt.  "Die aflevering is veel mensen bijgebleven", zegt Jan Van Rompay.  "Ik heb het ook al vaker gezegd, je kan op die man moeilijk boos zijn, maar je mag toch niet vergeten dat hij een oplichter was. Hij was wel zeer intelligent, maar hij heeft veel mensen ongelukkig gemaakt met wat ie deed. Zo bekeken is het moeilijk om hem sympathiek te vinden. Anderzijds blijft hij een zeer merkwaardige man en hij was zeker een mediafiguur.

"Ik ben ook bij hem geweest op zijn appartementje in Kapelle-op-den-Bos voor de documentaire van Peter Boeckx en dat vond ik al bij al toch zielig. Daar zat toch een uitgebluste mens die ziek was bovendien en die erg verschilde van de man die ik vroeger gekend had. Ik schrik er toch van dat hij nog zo oud geworden is."

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

Iedereen voelde aan dat het niet lang meer zou duren

Paul Jambers, reportagemaker

Reportagemaker Paul Jambers was zowat de eerste die met Panorama een reportage maakte over Van Rossem. "Die man sprak toen tot de verbeelding van iedereen", zei Jambers op Radio1. "Toen stond hij op het toppunt van zijn roem, zeker financieel. Maar iedereen voelde aan dat dat niet lang meer zou duren. Op het einde van mijn reportage heeft hij toen voor het eerst gezegd dat hij financiële problemen had en dat hij met name ongedekte cheques had uitgeschreven. Een paar maanden later is zijn proces begonnen."

"Van Rossem was een rebel en provocateur", gaat Jambers verder.  "En plots verdiende die zoveel geld. Men vroeg zich af wat voor man dat was. Hij beloofde tweehonderd procent winst voor beleggers met zijn Moneytronsysteem. Ik dacht toen: ik ga die man ontmaskeren, maar dat is mij toch niet gelukt."  

"Hij wou tonen dat hij de beste en de slimste was. Hij wilde de rijken eens op hun plaats zetten en op hun hebzucht inspelen. Het was dan ook vooral provocatie van hem om met geld te gooien. Hij wilde uiterlijke kenmerken tonen zoals zijn jachten, een vliegtuig en zijn Ferrari's. Iedereen was kwaad op hem, maar ze waren ook jaloers op zijn rijkdom. Hij is later ook verkozen in de Kamer, dus je ziet welk een succes die man toch ook had hè."

Beluister het gesprek met Paul Jambers in "De wereld vandaag" op Radio1 

Laatste tv-interview

Peter Boeckx maakte onlangs nog een documentaire over Jean-Pierre Van Rossem. Hij moet het nieuws nog even verwerken zegt hij in een eerste reactie. "Ik heb hem nog gesproken de eerste dag na de uitzending van de eerste aflevering van mijn documentaire", zegt Boeckx. "Ik had een zekere fascinatie voor hem omdat hij een soort bad boy was, waar ik sympathie voor kon opbrengen.  Het was een figuur, larger than life met een serieze gekartelde rand aan. Hij heeft toch op zijn heel eigen wijze ons landje dat toch heel grijs is, wat kleur gegeven. Het behang van het kamertje dat ons land maar groot is, heeft hij toch wat opgefleurd vind ik. aan de andere kant heeft hij natuurlijk ook veel mensen gekwetst en zijn mensen door hem in de miserie geraakt. Daar worstelde hij wel mee, denk ik."

"Ik kende hem niet voor we aan de opnames begonnen en wanneer de camera af stond, gaf hij zich toch meer en meer bloot. Dan zat daar iemand die heel gevoelig was. Ik vond dat opmerkelijk, want zo kennen we hem niet hè. Hij noemde zichzelf een klootzak en kon heel cassant zijn."

"Het grootste drama voor hem was dat hij werd weggezet als oplichter, ex-beursgoeroe en mediafiguur. Maar eigenlijk was hij in zijn jonge jaren wel iemand die iets wist te vertellen over economie en daar werd toen ook naar geluisterd. Hij had bijvoorbeeld professor kunnen worden aan de universiteit. Dan had hij misschien op een andere manier iets kunnen betekenen in onze maatschappij. Ik denk dat hij dat op het eind van zijn dagen ook heeft beseft."

Van Rossem was de laatste tijd erg bezig met het einde van zijn leven. "Fysiek was hij compleet kapot", zegt Boeckx. "Hij zei letterlijk dat hij niets meer te verwachten had in het leven. Hij vroeg zich af wat hij hier nog moest doen. Was het niet voor zijn zonen, hij was al lang weg, dat zei hij vaak. Die gevangenisstraf die hij dan nog kreeg was volgens mij de druppel."

Meest gelezen