Mars tegen Marrakech mag als 'statische betoging' doorgaan

© rr

De organisatoren van de ‘Mars tegen Marrakech’, zondag in Brussel, mogen een ‘statische betoging’ houden op het Schumanplein. Dat heeft de Raad van State vrijdagavond beslist.

fvg, mju

De Raad van State stuurde vrijdagavond rond 23 uur nog een mede­deling uit, waaruit blijkt dat het betogingsverbod van de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) geschorst werd. Het verbod sloeg op ‘elke betoging en tegenbetoging op het hele grondgebied van de Brusselse agglomeratie’.

De Raad van State schorst die beslissing op grond van een ‘uiterst dringende noodzakelijkheid’. De organisatoren van de Mars op Marrakech mogen een manifestatie houden, maar moeten zich wel beperken tot een ‘statische betoging op het Schumanplein in Brussel’. De aanvraag daarvoor verving het eerste verzoek van de organisa­toren voor een betoging door de straten van Brussel.

Tegenbetoging blijft verboden

De veiligheidssituatie in de hoofdstad dreigt daardoor dit weekeinde erg complex te worden. De ordediensten hielden er al rekening meer dat ze overuren zouden kloppen. Zaterdag willen de gele hesjes betogen, maar die hebben daarvoor geen toestemming gevraagd. Zondag mogen dus ­enkele rechtse verenigingen waaronder studentenverenigingen KVHV en NSV, Schild & Vrienden, Voorpost en Vlaams Belang Jongeren hun statische betoging aan het Schumanplein houden. Ook een tegenbetoging van links was voor zondag aangekondigd, maar die valt wél nog onder het verbod van de Brusselse burgemeester, staat in de uitspraak van de Raad van State. De statische betoging is (voorlopig) dus de enige die mag doorgaan.

De organisatoren van de betoging zondag hadden een verzoekschrift ingediend bij de Raad van State om het verbod ongedaan te maken. Het is volgens hen ‘gebaseerd op politieke overwegingen en niet op enige wettelijke basis’.

Extreemlinks mag wel betogen, luidde het, maar extreemrechts niet. ‘Klopt niet’, zei Close vrijdag aan De Standaard. ‘Iedereen heeft het recht om ­tegen het VN-Migratiepact te zijn, dat valt onder de vrijheid van meningsuiting. Maar het is onze taak om de openbare orde te handhaven. We hebben in Brussel negenhonderd manifestaties per jaar. In overleg met minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) hebben we beslist dat het risico op incidenten té groot is. Ik ben niet verkozen om een slagveld te organiseren, wel om het te vermijden.’

Wie naar Brussel komt om te betogen en de openbare orde verstoort, riskeert een ­arrestatie, zei Close vrijdag nog, voor de beslissing van de Raad van State was ­gevallen. ‘We kunnen amokmakers administratief of gerechtelijk aanhouden – ­zowel zaterdag tijdens de niet-aangevraagde manifestatie, als zondag. Ik vertrouw op de koel­bloedigheid van de politie’, aldus Close.