Videospeler inladen...

ACV-topman Marc Leemans voert druk op over loonakkoord: "We geven onszelf twee weken"

"Er moet marge zijn voor loonsverhoging volgend jaar, en die moet hoger zijn dan de 1,1 procent die vorige keer is afgesproken." Marc Leemans, voorzitter van de christelijke vakbond ACV, windt er in "De markt" op Eén geen doekjes om: de nakende onderhandelingen voor het Interprofessioneel Akkoord moeten iets opleveren voor de werkende medemens. En snel bovendien. De gesprekken starten pas midden januari, maar "eind januari moet het rond zijn".

Of het nu de gele hesjes zijn, de vakbonden, of zelfs de regering: de kans dat u de voorbije dagen het woord "koopkracht" hebt horen waaien is reëel. Maar of uw koopkracht er ook op vooruit zal gaan, hangt momenteel veel af van het Interprofessioneel Akkoord (IPA), het tweejaarlijkse overleg over hoe fel de lonen mogen stijgen. 

Die gesprekken starten midden januari, zodra de cijfers over de voorspelde loonstijging in de buurlanden verwerkt zijn. ACV-voorzitter Marc Leemans blikt in "De markt" vooruit op dat overleg. De socialistische vakbond ABVV had namelijk al gesuggereerd dat er weinig marge voor loonsverhoging zou zijn, maar werd daarin opvallend genoeg tegengesproken door werkgeversorganisatie VBO. 

Gegroeide koek

"Wij zeggen: er móét marge zijn en die moet hoger zijn dan twee jaar geleden. Toen was het 1,1 procent, maar de economie draait nu beter: er worden meer winsten gemaakt, er zijn meer mensen aan het werk, er zijn knelpunten op de arbeidsmarkt. Mensen vinden dat zij een stuk van die gegroeide koek mogen krijgen. Als dat niet het geval is, gaan alleen de bedrijven en de aandeelhouders erop vooruit. En de gewone mensen blijven staan."

Als dit in januari niet kan leiden tot een goed akkoord, gaat het naar de sectoren. En ik weet niet hoe het daar gaat lopen

ACV-voorzitter Marc Leemans

ACV is ook niet van plan om die gesprekken lang te laten aanslepen. "Wij geven onszelf, met de sociale partners, twee weken. We hebben een vijftal vergaderingen gepland. Tegen eind januari moet het rond zijn." Daarmee zet Leemans heel wat druk op de ketel, maar hij grinnikt: "Als iedereen zegt dat er ruimte is voor meer koopkracht en ook vindt dat er meer koopkracht moet komen, kan dit misschien zelfs op 1 dag rond zijn."

Toch volgt ook een niet mis te verstane waarschuwing: "Als dit in januari niet kan leiden tot een goed akkoord, gaat het naar de sectoren. En ik weet niet hoe het daar gaat lopen. Want in veel sectoren stelt men vast dat er goede cijfers zijn gehaald, winsten zijn gemaakt. En de mensen willen een correct loon."

Sociale bocht

Leemans heeft in "De markt" ook een duidelijk signaal voor de afgeslankte regering-Michel. "Als die regering geen sociale bocht maakt en duidelijk maakt dat ze het signaal van heel veel gewone mensen gehoord heeft, vrees ik problemen. Meer en meer mensen komen op het einde van de maand niet meer rond."

Of die bocht realistisch is, durft Leemans niet te zeggen. "Walk the talk, zeg ik dan. Doe wat je belooft te doen. Ik zie alleen maar tegenovergestelde daden."

Als die regering niet duidelijk maakt dat ze het signaal van heel veel gewone mensen gehoord heeft, vrees ik problemen

ACV-voorzitter Marc Leemans

"Ik hoop dat 2019 een kalm jaar wordt", besluit Leemans. "Maar dat betekent dat de politiek en de werkgevers akkoord moeten gaan om de gegroeide koek op een eerlijke manier te verdelen."

Meer in "De markt", om 12.30 uur op Eén.

Meest gelezen