Direct naar artikelinhoud
Asiel

Kinderen bibberen bij asielloket in Brussel

Blikopener
Beeld Tim Dirven

Drie kleine kinderen zitten verkleumd onder een deken aan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), aan het Klein Kasteeltje in Brussel. Daar was het de voorbije dagen weer aanschuiven, urenlang, in de bijtende kou. 

Een omstaander zou uiteindelijk zijn auto halen, zodat de kinderen zich hierin wat konden opwarmen. Kinderen en kwetsbaren mogen eerst naar binnen, maar dat belet niet dat de meesten toch nog de ruwe weersomstandigheden moeten trotseren. Voor de alleenstaande mannen in de rij zit er vaak niks anders op dan zonder succes te blijven aanschuiven - de kans dat zij binnen raken is gering.

Blikopener
Beeld Tim Dirven

Deze week raakte bekend dat DVZ afstapt van het quotum van 50 asielaanvragen per dag dat voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) had ingesteld. Voortaan werkt de dienst in functie van de beschikbare capaciteit, waardoor er wellicht meer aanvragen per dag kunnen worden verwerkt. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) kreeg er vorig weekend Asiel en Migratie bij, nadat Francken ontslag nam uit de regering uit onvrede met het VN-migratiepact.

Lees ook

Maggie De Block maakt meteen komaf met asielquota Francken: “Ik tref een departement in chaos aan”

Lees ook
Beeld Tim Dirven

Meteen liet De Block weten dat ze haar diensten had gevraagd het aantal asielaanvragen "stap voor stap" op te drijven. "De situatie was erg acuut toen ik werd aangesteld. Dit gaat niet over ander beleid, wel over zwakke mensen beschermen en verantwoordelijkheid nemen." Desondanks staan er nog lange rijen.

Lees ook
Beeld Tim Dirven
Lees ook
Beeld Tim Dirven