Is dit dé oplossing tegen fietsendieven?

Themabeeld. © ss

Elke dag worden in ons land liefst 270 fietsen gestolen. Zelden worden die terug­gevonden. De ministers François Bellot (MR) en Alexander De Croo (Open VLD) subsidiëren daarom een project van Fietsberaad Vlaanderen, dat alle bewaakte fietsenstallingen in kaart brengt, en die via technologie beter wil beveiligen, ‘zodat alleen nog diegene die de fiets stalde, met die fiets naar buiten kan’.

Werner Rommers

Ook dit jaar verwachten de Belgische politiediensten uit te komen op een totaal van zo’n 33.000 à 35.000 aangiftes van fietsdiefstallen. Maar het werkelijke cijfer ligt veel hoger. Volgens de recentste Veiligheidsmonitor van Binnenlandse Zaken doet 65 procent van de bevolking geen aangifte, omdat de politie er toch amper werk van maakt. Als je daar rekening mee houdt, ligt het reële aantal diefstallen vermoedelijk rond de 100.000 per jaar.

De Fietsersbond eist nu een duidelijk engagement van de politiek. ‘Met de verkiezingen in aantocht vragen we alle politieke partijen om van fietsdiefstallen een absolute prioriteit te maken. Willen we nog meer mensen op de fiets krijgen, dan moet het aantal diefstallen fors naar beneden’, zegt woordvoerder Wies Callens.

Zo moet er volgens de Fietsersbond dringend een nationale databank komen, waarin elke fiets – via een uniek serienummer – aan zijn eigenaar kan worden gelinkt. Nu is het voor de politie vaak raden naar de eigenaar van een fiets, waardoor het moeilijk is om gevonden fietsen terug te bezorgen. Onderzoeken naar dievenbendes verlopen daardoor eveneens moeizaam.

Duurdere exemplaren

Ook Fietsberaad Vlaanderen maakt zich zorgen over het hoge aantal fietsdiefstallen. Een cijfer dat overigens amper of niet daalt. ‘Zeker nu er meer duurdere fietsen circuleren – elektrische fietsen of de nog snellere speedpedelecs – is het noodzakelijk dat mensen de garantie hebben dat hun fiets niet wordt gestolen’, zegt Wout Baert.

Daarom werkt Fietsberaad Vlaanderen nu met de steun van mobiliteitsminister François Bellot (MR) en voormalig minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) – het project Velopark.be uit, dat alle bewaakte fietsenstallingen in ons land in kaart brengt. Op termijn moet het mogelijk worden om online te zien waar je zo’n fietsenstalling kan vinden, en of er nog plaats is.

‘Via slimme technologie willen we ook voorkomen dat in die stallingen nog fietsen worden gestolen’, klinkt het. Want momenteel is de beloofde bewaking in sommige fietsenstallingen niet altijd even waterdicht. ‘In Nederland zijn er steeds meer grote bewaakte fietsenstallingen, waar technologie ervoor zorgt dat alleen diegene die de fiets stalde ook weer met die fiets naar buiten kan. Dat gaan we naar Vlaanderen halen’, aldus Baert.