Direct naar artikelinhoud
Mars tegen Marrakech

Waterkanon en traangas ingezet bij ‘Mars tegen Marrakech’: 90 mensen gearresteerd

Waterkanon en traangas ingezet bij ‘Mars tegen Marrakech’: 90 mensen gearresteerd
Beeld Bas Bogaerts

In Brussel is de ‘Mars tegen Marrakech’ geëscaleerd. Na afloop begonnen betogers met hekken en stenen te gooien. De politie reageerde met traangas en het waterkanon, en arresteerde zo’n 90 mensen. Inmiddels is de rust in Brussel teruggekeerd. De Mars lokte zo’n 5.500 betogers naar Brussel, bij de tegenbetoging telde de politie 1.000 mensen. 

Bij aankomst op het Schumanplein ontvingen de leden van Voorpost de menigte van de Mars tegen Marrakech met gezangen en slogans. Samen met het geluid van vele voetzoekers weerklonken slogans als “linkse ratten, rol uw matten”, “eigen volk eerst”, “geen jihad in onze staat”, “wij zijn het moe, grenzen toe” en “Michel ontslag”.

Na afloop van de mars werden er op het Schumanplein speeches gegeven door leden van de organisaties die de manifestatie tegen het VN-migratiepact steunen. Onder meer Schild en Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove en Vlaams Belang-kopstukken Tom Van Grieken en Filip Dewinter waren aanwezig.

Waterkanon en traangas ingezet bij ‘Mars tegen Marrakech’: 90 mensen gearresteerd
Beeld Bas Bogaerts

Escalatie

Na de speeches escaleerde de sfeer. Een VTM-journaliste werd belaagd. Betogers gooiden met stenen en hekken. Er werd ook een ruit vernield van een gebouw van de Europese Commissie. De politie reageerde met traangas en het waterkanon.

Na de bijeenkomst op het Schumanplein werd de menigte gevraagd om in rust en zonder incidenten naar huis te gaan, maar dat lukte dus niet. Onder de onruststokers is duidelijk te horen hoe ze zelf “Belgian hooligans” scanderen

De politie verrichtte in de nasleep van de onrusten al zeker 90 administratieve aanhoudingen. Na de speeches op het Schumanplein zouden betogers het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie hebben proberen binnendringen. Daarop kwam het tot een confrontatie met de politie. Nadien begon een kat-en-muisspelletje met de amokmakers en werden het waterkanon en traangas ingezet.

Ordediensten en betogers gaan in de clinch voor de gebouwen van de Europese Commissie.Beeld Bas Bogaerts
Escalatie
Beeld Bas Bogaerts

Close bedankt politie

Burgemeester Close bedankt de lokale en federale politie en de overige hulpdiensten voor hun professionaliteit tijdens “een weekend aan hoog risico” en na een week die al goed gevuld was met twee Europese toppen.

“De politiemannen en -vrouwen hebben het enorm druk en geven veel van hun persoonlijke tijd op om de openbare veiligheid te garanderen in de hoofdstad. Indien we om versterking vragen, is dat dus geen toeval”, stelt Close. 

Bij de confrontaties raakte één agent gewond maar niemand raakte zwaar gekwetst. Ook bij de betogers vielen geen zware verwondingen. 

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en burgemeester Philippe Close (PS) hadden afgelopen week de Mars tegen Marrakech verboden. Ze wilden de "bruine mars" en de extreemrechtse uitlatingen tegen het VN-migratiepact weren uit de stad uit vrees voor de veiligheid. 

Tegenbetoging

Een veertigtal linkse organisaties - onder meer studentenverenigingen, jongerenpartijen, vakbonden, antifascistische organisaties en mensenrechtenorganisaties - hielden een uitgebreide meeting in de zetel van de socialistische vakbond ACOD.

“Het goede nieuws van de dag is dat de bruine mars werd toegelaten, want zo vallen hun maskers af”, zegt Alexis Deswaef, van de Franstalige Mensenrechtenliga en het Burgerplatform voor steun aan vluchtelingen. “De N-VA heeft gisteren nog kleur bekend, met een filmpje van Theo Francken waarin hij weliswaar oproept om de migranten niet te viseren, maar tegelijk zijn steun betuigt aan de Mars tegen Marrakech.”

Het burgerplatform heeft er intussen voor gezorgd dat het Maximiliaanpark zowel zaterdagnacht als zondagmorgen volledig leeg was. De migranten zijn allemaal ondergebracht bij vrijwilligers. “Er was een verborgen agenda van de extreemrechtse betogers om naar het Maximiliaanpark te gaan en het op de migranten te munten”, verduidelijkt Deswaef.

Speeches van organisatoren

De betrokken organisaties van de Mars tegen Marrakech gaven speeches op het Schumanplein. Vertegenwoordigers van studentenvereniging KVHV, Voorpost en Schild en Vrienden namen daar het woord en spraken samen een Vlaamse boodschap uit tegen de regering Michel, de media en het VN-migratiepact.

Merkwaardig was dat de ondervoorzitter van Jong N-VA als spreker werd aangekondigd, hoewel de jongerenafdeling van N-VA zich uitdrukkelijk gedistantieerd had van de organisatie. Dominic Potters bleek enkel lid van Jong N-VA te zijn en geen enkele verantwoordelijkheid binnen het bestuur te hebben, zo meldde Jong N-VA-voorzitter Tomas Roggeman.

Speeches van organisatoren
Beeld Bas Bogaerts
Dries Van Langenhove, tijdens de mars vandaag.Beeld Bas Bogaerts
Speeches van organisatoren
Beeld Bas Bogaerts
Speeches van organisatoren
Beeld Photo News
Speeches van organisatoren
Beeld REUTERS

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Speeches van organisatoren
Beeld REUTERS
De organisatoren van de betoging tegen de Mars tegen Marrakech houden ook een meeting in het gebouw in de socialistische vakbond ACOD.Beeld BELGA
Speeches van organisatoren
Beeld Photo News
Speeches van organisatoren
Beeld Photo News