Kaarsen adventskrans veroorzaken zware brand, verpleger en spoedarts voorkomen erger

© Koen D'Hollander

Een verpleger en spoedarts van het Sint-Mariaziekenhuis hebben door hun snelle optreden een zware brand in de kapel kunnen voorkomen. Kaarsen van een adventskrans lijken de boosdoener.

ssj

Een verpleger en een spoedarts van het Sint-Mariaziekenhuis in Halle hebben wel een extra eindejaarsbonus verdiend. Het tweetal heeft zondagochtend immers kunnen voorkomen dat er een zware brand kon uitbreken in de kapel op de eerste verdieping van het ziekenhuis.

Vooraan in de kapel had een adventskrans met kaarsen vuur gevat, en de vlammen dreigden over te slaan naar onder meer het altaar, een spreekgestoelte en een tapijt. “Iets na zes uur kwam er bij de spoeddienst een brandmelding binnen vanuit de kapel”, zegt technisch directeur Frederic Minsart. “Onze eerste interventieploeg, de spoedarts en de spoedverpleger van dienst, zijn meteen ter plaatse gegaan. In het ziekenhuis hangen overal brandhaspels, en ze hebben er een van gebruikt om de brand te blussen. Zo hebben ze het vuur redelijk snel onder controle gekregen. Hun snelle en kordate reactie heeft erger kunnen voorkomen. Het toont ook aan dat onze opleidingen lonen.”

Geen misviering

De patiënten in het ziekenhuis hebben geen hinder ondervonden van de brand. De brandweer heeft de kapel en de omgeving wel moeten verluchten omwille van de brandgeur en de licht verhoogde CO-waarden. “Voor de patiënten en de medewerkers was er geen gevaar”, weet Minsart. “De geplande misviering van zondagvoormiddag is wel niet kunnen doorgaan. Na de vaststellingen door de politie is wel meteen begonnen met het schoonmaken van de kapel. Een aantal zaken die beschadigd raakten, moesten worden weggehaald. De volgende viering staat gepland op woensdag, en we verwachten dat de kapel tegen dan weer in orde zal zijn en dat die viering zal kunnen doorgaan.”

De oorzaak van de brand is nog niet helemaal duidelijk. Kwaad opzet lijkt evenwel uitgesloten. “Een kaars van de krans zou helemaal opgebrand zijn, en vermoedelijk is die dan omver gevallen waarna een tapijt vuur vatte”, zegt Anneleen Adang van de politiezone Zennevallei. “De brandweer is ter plaatse geweest, en die heeft bevestigd dat het om een accidentele brand zou gaan. Mogelijk kunnen camerabeelden hierover uitsluitsel geven.”

Ook de technisch directeur denkt dat het om een ongeval gaat. “Normaal branden de kaarsen nooit als er niemand in de kapel aanwezig is. Waarom de kaarsen dan toch aan het branden waren, zal onderzocht worden. Maar we gaan niet uit van brandstichting. Vermoedelijk heeft iemand met goede bedoelingen de kaarsen aangestoken zonder daar echt bij stil te staan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen