Direct naar artikelinhoud
Implantaten

Arts UZ Leuven 'testte' ongekeurde implantaten op patiënten

Arts UZ Leuven 'testte' ongekeurde implantaten op patiënten
Beeld iStock

Justitie vervolgt een chirurg die in UZ Leuven implantaten zonder officieel keurmerk gebruikte. Hij zou nieuwe technologie op patiënten hebben willen testen, maar had daar geen toestemming voor van de autoriteiten.

Het UZ Leuven ontdekte al in 2011 dat een arts op de dienst traumatologie werkte met implantaten die geen officieel CE-keurmerk hadden. "Er waren intern al langer klachten over de arts", zeggen bronnen binnen het UZ. "Collega's stelden zich vragen bij zijn voorschrijfgedrag. Toen bleek dat hij ongekeurde implantaten gebruikte, heeft het UZ hem meteen ontslagen."

Het UZ Leuven diende wel geen strafklacht in. Pas toen een klokkenluider de zwendel in 2016 meldde bij de federale geneesmiddelenwaakhond FAGG kreeg het gesjoemel van de chirurg een gerechtelijk staartje. Na eigen onderzoek stapten inspecteurs van het FAGG naar het parket.

Uit onderzoek van het parket van Brugge blijkt dat de chirurg tussen 2008 en 2011 bij patiënten een hydraulische mergnagel implanteerde. Hoeveel mensen met het ongekeurde implantaat zijn behandeld is niet duidelijk. Volgens de krant De Tijd kan het om 50 tot 100 patiënten gaan. Bovendien waren er in de jaren dat de arts het implantaat gebruikte meerdere incidenten bij patiënten, aldus de zakenkrant. Dat kan het parket niet formeel bevestigen. "We hebben geen klachten van patiënten ontvangen", zegt parketwoordvoerder Johan Lescrauwaet. "Geen enkele patiënt heeft zich burgerlijke partij gesteld."